Ask anklagas för flathet mot EU

Miljöpartiet ställer Ask till svars för EU-parlamentets stämpling av The Pirate Bay.


Svenska EU-parlamentariker lobbar nu emot den punkt i Medina-rapporten som kräver att fildelarsajten The Pirate Bay döms i svensk domstol. Den parlamentariska rapporten lägger sig i medlemsländernas pågående rättsprocesser och kräver att sajter som tillhandahåller upphovsrättsskyddat material stoppas. Hur ställer sig den svenska regeringen?

Riksdagsledamot Lage Rahm (mp) har nu lämnat in en interpellation till justitieminister Beatrice Ask (m) och anklagar regeringen för att vara passiv inför EU:s regleringsiver över internetanvändarna.

Han lämnade i fredags in interpellationen där han ställer Ask till svars.

– Man har inte gjort någonting från regeringens sida. Sen så är det ingen hemlighet att regeringen aktivt försöker stärka upphovsrätten på bekostnad av människors integritet och frihet, säger Lage Rahm till Nyheter24.

Han är orolig över att parlamentet försöker döma i en svensk rättstvist.

– Jag tycker att det är riktigt tråkigt. Det innebär att man föregriper en svensk rättegång, när det ligger på svensk domstol. Problemet är att EU-parlamentet faktiskt är ett parlament som är med och stiftar lagarna och då ska man inte också avgöra skuldfrågan i enskilda fall, säger han.

Huruvida parlamentets tyckande i denna fråga kommer att ha någon inverkan på rättegången mot The Pirate Bay är oklart. Parlamentets omröstning har skjutits upp till mars från februari, då tingsrätten prövar fallet. Rasmus Fleischer, historiker och debattör i upphovsrätt- och fildelningsfrågor, tror att det kan påverka i ett senare skede.

– Tingsrätten är inte en instans som rättsligt har någon större betydelse. Det är rätt troligt att det kommer att ske ett överklagande från endera sidan. Det blir mest ett stort skådespel från åklagarsidan och ett sätt för lobbybolagen att få uppmärksamhet, säger han till Nyheter24.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!