EU får lägga sig i Pirate Bay-rättegången

Sveriges justitieminister tänker inte göra någonting.


Nyheter24 har tidigare uppmärksammat Medina-rapporten. Rapporten där The Pirate Bay nämns specifikt. Och där punkterna stämplar världens största BitTorrent tracker –Pirate Bay – som "olaglig". I rapporten står det bland annat att parlamentet ska anse att fildelningssajten bedriver olaglig verksamhet och därför ska stoppas av medlemsstaternas domstolar.

Med The Pirate Bay-rättegången runt hörnet är rapporten högst aktuell. Och har debatterats i riksdagen. Miljöpartiet ställde där regeringen inför frågan om den kommer att göra någonting för att stå upp för det svenska rättsväsendets självständighet när politiska krafter inom EU vill lägga sig i vad som händer i svenska domstolar?

Som Nyheter24 belyste den första februari lämnade riksdagsledamoten Lage Rahm (mp) in en interpellation till justitieminister Beatrice Ask (m) med anledning av detta. Han anklagar regeringen för att vara passiv inför EU:s regleringsiver över internetanvändarna. Och frågade justitieministern om hon "avser att vidta några åtgärder för att säkerställa rättssystemets självständighet från politisk påverkan?"

Så här avslutade Beatrice Ask sitt svar i kammaren i går:

"Jag är övertygad om att svenska domstolar inte låter tillämpningen av nationella eller gemenskapsrättsliga rättsregler påverkas av uttalanden av det slag som Lage Rahm pekar på. Jag har därför inte för avsikt att vidta några särskilda åtgärder med anledning av det ärende som behandlas i Europaparlamentet."

Läs hela Beatrice Asks svar och den efterföljande debatten med Lage Rahm.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!