Brottsligheten ökar i Rosengård

Antalet anmälningar ökade med 22 procent under förra året.


MALMÖ. Få områden, om något, är i lika stor utsträckning stämplat som ett problemområde som Rosengård i Malmö.

Polismyndigheten i Skåne har framställt en rapport till regeringen där de beskriver situationen i Rosengård som allt annat än ljus: Poliser som går av sina pass blir trakasserade av lokala ungdomar, med stenkastning och sabotage mot tjänste- såväl som privata fordon. Även busschaufförer, parkarbetare och väghållare upplever att de blir utsatta på liknande sätt när de arbetar i området. Ambulans och brandkår drar sig för att åka in i delar av området om inte polisen finns närvarande.

Efter att antalet anmälda brott i området sjönk under 2007 så skedde det en uppgång med 22 procent under förra året.

”Antalet anmälda brott i stadsdelen Rosengård är 2007 hade den lägsta noteringen på 2000-talet med 3 170 anmälningar. Motsvarande siffra för år 2008 är 3 878 anmälningar, Detta är en ökning med 22% och antalet är tillbaka på samma nivå som är 2004”, står det i polisens rapport.

Radikala grupper trakasserar muslimska kvinnor

Av rapporten framgår det även att polisen är orolig över att det vuxit fram radikala islamistiska grupper i området som försöker värva unga män. Samma grupper ska även ha trakasserat ensamstående muslimska kvinnor som avstår från att bära slöja.

”Föräldrar har vid ett antal tillfällen tagit kontakt med kommunala tjänstemän och påtalat att deras barn (söner) blivit utsatta för värvningsförsök att gå med i olika religiösa föreningar. Det finns information om att ensamstående kvinnor med tonårsdöttrar som är muslimer, blivit hotade och trakasserade av vissa föreningar för att de inte bär slöja”, står det i rapporten.

Skrivet av:

Senaste nytt

Fyra gripna för terrorplaner i Bryssel

Person hittad skadad efter misstänkt skottlossning

En person har hittats skadad efter ett larm om höga smällar i stadsdelen Hageby i Norrköping, skriver polisen.

Polisen i Norrköping rapporterar om skottlossning

"Misstänkt skottlossning i Norrköping", skriver polisen på sin hemsida.

Kund pantade sexleksak på Ica – mötet med butikschefen: ”Udda”

På Ica Älgen i Vargön är det inte bara burkar och flaskor som returneras i pantmaskinen – utan även smutsiga trosor och vibratorer.

Israel kallar hem sin FN-ambassadör

1 timme sedan
Israel kallar hem sin FN-ambassadör för efter vad landet upplever som försök från FN att "tysta ner" information om Hamas sexuella våld.

"Tusenlappen räcker inte så långt längre"

1 timme sedan
Matpriserna har skjutit i höjden igen. Prisökningen i februari var den högsta på nästan ett år. Tusenlappen räcker inte så långt längre, säger Marie Friberg som precis har handlat för veckan.