Norskt besök i Rosengård skjuts upp

Norska Fremskrittspartiet skjuter upp sitt besök till Rosengård.


Norska Fremskrittspartiet och Malmö kommun är inte överens om programmet för studiebesöket i Rosengård. FRP vill se skuggsidorna, men befarar att de bara kommer att få en glättad bild. Därför skjuts besöket upp.

– Vi har några egna önskemål som vi gärna vill få uppfyllda, säger Per-Willy Amundsen, FRP:s invandrarpolitiska talesman, till Aftenposten.

FRP-ledningen hade velat besöka Rosengård redan den här veckan, men har inte kunnat komma överens med värdarna om programmet, och troligen tar det två-tre veckor till innan besöket kan bli av.

– Vi känner att vi inte är överdrivet välkomna, säger Amundsen.

Det var sedan högerpopulistiska Fremskrittspartiets ledare Siv Jensen nyligen varnat för "smygislamisering" av norska städer - med Malmö som varnande exempel - som hon bjöds in av Ilmar Reepalu, kommunstyrelsens ordförande i Malmö, för att med egna ögon se hur det står till i Rosengård.

FRP befarar nu att besöket ska inskränka sig till en power point-presentation och en kopp kaffe, långt ifrån pulsen på gatan. Amundsen tycker också att norska medier låtit Ilmar Reepalu slippa lindrigt undan.

– Ordförandens främsta uppgift är att sälja sin stad. Men jag är ganska förundrad över att pressen låter honom träda fram och beskriva hur fint och flott allting är. Vi vill inte svartmåla, men vi vill se båda sidor. Det är inte nödvändigtvis det officiella programmet som ger den kompletta bilden, säger han.

Fremskrittspartiet verkar inte ha förlorat på uttalandet om smygislamisering. I en opinionsmätning för Vårt Land går partiet fram med 6,3 procentenheter och får totalt 29,4 procent. Partiet tar väljare från alla andra partier utom Venstre. Värst drabbas Höyre som backar med 1,8 procentenheter.

Både Arbeiderpartiet (-2,2) och Senterpartiet (-1,9) backar och därmed förlorar den rödgröna regeringen den majoritet den hade i motsvarande mätning i januari, skriver Vårt Land.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

Uppgifter: Israel ska ha attackerat mål i Iran

1 timme sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger en amerikansk källa för ABC News. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

1 timme sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

1 timme sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

1 timme sedan
En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

1 timme sedan
Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.