Miljonsatsning på svartklubbar

Kulturnämnden i Malmö vill legalisera Malmös svartklubbar.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

I Malmö har kulturnämnden satsat en miljon kronor på spontankultur. Ett av de viktigaste förslagen på dagordningen är att legalisera Malmös svartklubbar.

Den såkallade spontankulturen beskrivs som ”kulturella aktiviteter av mera oorganiserad karaktär”.

Polisen har länge kämpat mot svartklubbarna men nu arbetar alltså kulturnämnden i motsatt riktning. Så sent som år 2007 var kampen mot de illegala svartklubbarna en av de viktigaste frågorna på dagordningen.

Nyheter24 ringde upp Malmöpolisen och frågade vad dem tycker om kulturnämndens satsning på svartklubbarna.

– Svartklubbar är inget som vi accepterar, det är en illegal verksamhet, säger vakthavande befäl Jonas Bergman till Nyheter24.

Under ett år har man gett sig på att utreda vad spontankulturbreppet står för. I slutrapporten går det att läsa:

"Klubbar upplever regler för alkoholtillstånd och öppettider som ett hinder. Det går att se svartklubbar som ett slags spontana initiativ från medborgarnas sida, som kompletterar det övriga utbudet. Går det att hantera varje svartklubb individuellt och inbjuda till dialog från kommunens sida? På så vis kan de mer seriösa svartklubbarna tilldelas alkoholtillstånd (och andra tillbörliga tillstånd) och därigenom legaliseras.".

– Vi kunde ha gett den här miljonen till någon kulturutövare. Istället köpte vi en utredning. Men efter att ha läst den är jag lite tveksam. Jag studsade också för förslaget om legalisering av svartklubbar, säger kulturkommunalrådet Carina Nilsson (S) till Sydsvenskan.

Skrivet av: