Många älgar bär på fästingfeber

Bakterien som orsakar fästingfeber är mer utbredd än vad man tidigare trott.


Fästingfeber är mer utbrett i den svenska älgstammen än veterinärerna tidigare trott.

Alla undersökta älgar under förra årets älgjakt bar på antikroppar. Samtidigt var en stor del av älgarna infekterade av bakterien, som kallas anaplasma. Undersökningen gjordes av Statens Veterinärmedicinska Anstalt på ett 80-tal älgar som sköts i Småland, Västergötland, Sörmland och på Öland.

– Det finns inte en enda studie i Europa som visar så här hög förekomst av bakterien på hjortdjur, säger biträdande statsveterinär Jonas Malmsten.

Fullvuxna älgar dör inte av fästingfeber, men det finns misstankar om att älgkalvar kan göra det.

– Det kan vara så att älgkalvar får en blodburen infektion och antingen dör av den eller kommer på efterkälken. Eftersom immunförsvaret påverkas av sjukdomen kan de bli mer mottagliga för andra infektioner, säger Jonas Malmsten.

Även andra djur, till exempel rådjur, hundar, får, hästar och kor kan smittas av bakterien. På 1990-talet blev det känt att också människor kan smittas av bakterien och drabbas av fästingfeber.

– För människor är den inte mycket att vara rädd för. Ofta missar man den. Diagnosen ställs inte över huvud taget, säger professor Pia Forsberg vid Linköpings universitet.

Med ett mildare klimat förlängs fästingarnas aktiva period. Det gör att de fästingburna sjukdomarna troligen kommer att få en allt större betydelse i framtiden.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

1 timme sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.