Måndag 18 Okt
Stockholm

Kriminella får hjälp för att lämna gäng

Det ska bli lättare att lämna det kriminella livet. Regeringen tillsätter en utredning i frågan. Den ska ledas av Stockholms länspolismästare Carin Götblad.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Regeringen tillsätter en utredning för att utreda hur kriminella gruppers etablering ska kunna förhindras. Stockholms länspolismästare Carin Götblad ska utreda frågan, skriver justitiedepartementet i ett pressmeddelande.

Carin Götblads uppdrag blir att som särskild utredare föreslå åtgärder för att underlätta för dem som vill lämna kriminella grupper, och förhindra nyrekrytering till sådana.

Satsningen är ett led i den mobilisering som regeringen inledde hösten 2007 för att kunna döma fler och försämra möjligheterna för gängen att verka.

"Det kan då bli aktuellt för brottsaktiva personer att lämna den kriminella banan. Den som vill göra det kan behöva hjälp och stöd i olika avseenden. Myndigheter, kommuner och andra aktörer bör bli bättre på att underlätta för personerna som vill bryta med sin kriminella bana", skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Carin Götblad beskriver det kriminella gänglivet som allt annat än så glamouröst som det måhända kan framstå i filmer eller andra massmedier.

– De beskrivs ofta som väldigt 'macho', de har mycket pengar och så. Men de allra flesta som finns i de här gängen är ändå människor som vill hoppa av och leva ett vanligt Svenssonliv. Det ser vi inom polisen väldigt ofta. De börjar gråta när de blir gripna, och vill inte leva så här. Det är inget lyckligt liv, säger Götblad.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela