V och m värnar om integriteten

Medan socialdemokraterna och folkpartiet är mest måna om att bekämpa brott.


SVERIGE. Kärnkraftsfrågan har enat de politiska blocken. I förrgår sålde centern sin integritet för alliansens bästa. De fyra regeringspartierna vill nu utöka antalet kärnreaktorer. I frågan kunde även oppositionen stärka banden sins emellan. I motsats till alliansen förespråkar de förnyelsebar energi.

När det gäller just integritet står dock inte blocken enade. Riksdagens Utredningstjänst (RUT) har gått igenom de lagar som påverkar den personliga integriteten och som antagits av riksdagen sedan år 2000. Främst har de kollat på lagar om brottsbekämpning.

RUT har kommit fram till att vänsterpartiet och miljöpartiet är de som "oftast ger uttryck för ett principiellt motstånd" mot förslag om lagar som kan komma att inskränka på den personliga integriteten.

På andra sidan står socialdemokraterna och folkpartiet som tycker att polisen ska få mer makt för att kunna bekämpa brott. M, c och kd gör däremot skiftande ställningstaganden.

Ett exempel handlar om användandet av tvångsmedel i förebyggande syfte. Kd tyckte att riksdagen ger för mycket ansvar till polisen medan folkpartiet tyckte att man "skulle vakna upp ur Bullerbyn".

V, mp, c och även i viss mån m kritiserade förslaget för att inte ta hänsyn till den personliga integriteten, skriver Riksdag och departement.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!