Måndag 25 Okt
Stockholm

Alliansen enig om kärnkraften

De fyra borgerliga partiledarna är överens om energipolitiken.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I går kunde Nyheter24, som enda nyhetsförmedlare i Sverige, berätta att allianspartiernas riksdagsgrupper satt i hemliga, extrainkallade möten om kärnkraften sent i går kväll.

Och Allianspartiernas ledare har nu nått en överenskommelse om energipolitiken, enligt källor till Nyheter24. Det innebär att förbudet mot nybyggnad av kärnkraft upphävs. Därmed har tidigare kärnkraftsmotståndarna i centerpartiet gjort en 180 graders kovändning.

Uppgörelsen

I praktiken innebär uppgörelsen att nya kärnkraftverk kan komma att byggas där det redan står kärnkraftverk i dag – när de gamla blivit obrukbara.

Alliansen vill även satsa på vindkraften och göra det lättare att få tillstånd för expansion. Större fokus på förnybara energislag och energieffektivisering blir också en del av energipolitiken.

Dagens presskonferens

Vid en presskonferens i Rosenbad gick alliansens fyra partiledare ut och gjorde ett gemensamt uttalande kring energiöverenskommelsen.

– Alliansen lägger grunden för en bra och bred försörjningstrygghet vad gäller energi, säger Fredrik Reinfelt och fortsätter med att säga att alliansen avser söka ett bredare samförstånd för överenskommelsen som han beskriver som historisk.

– Det är förlamande att vi bråkat om energipolitiken under alla dessa år. Överenskommelsen är en kompromiss som binder ihop klimat och miljöfrågor på ett unikt sätt. Vi kommer ha den mest ambitiösa energipolitiken i hela världen, säger Maud Olofsson.

Olofsson fortsätter tala om överenskommelsen som trebent med kärnkraft, vindkraft och förnyelsebara energikällor som de tre stöttepelarna.

Folkpartiets Jan Björklund uppmanade socialdemokraterna att slänga stridsyxan och ansluta sig till huvuddragen i energiöverenskommelsen.

Under frågestunden som följde på alliansens uttalande ansattes Maud Olofsson hårt av journalisterna på plats och fick fick svara på frågor rörande centerns kovändning i kärnkraftfrågan. Olofsson insisterade på att det rör sig om en kompromiss och att centern inte har övergivit sina åsikter kärnkraftfrågan men nu accepterar att Sverige kommer få leva med kärnkraften under överskådlig framtid.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela