P-pillerätare har oftare astma

Kvinnor som äter p-piller har oftare astma än andra kvinnor i fruktsam ålder.


Enligt en nordisk-baltisk studie, publicerad i facktidskriften Journal of Allergy and Clinical Immunology, är astma drygt 40 procent vanligare bland p-pillerätarna.

– Ännu vet vi dock inte om sambandet vi upptäckt är ett verkligt orsakssamband, det vill säga om p-piller kan orsaka astma, säger Christer Janson, professor i Uppsala vid Akademiska sjukhusets lung- och allergiklinik till Upsala Nya Tidning på nätet.

Janson är en av de ansvariga för studien som bygger på enkätsvar om levnadsvanor och hälsa från omkring 5 800 kvinnor i åldrarna 25 till 44 år i Danmark, Estland, Island, Norge och Sverige. Han tycker inte att det finns skäl att avråda kvinnor från p-piller även om astmarisken skulle visa sig vara något förhöjd.

Oönskade graviditeter är betydligt mer skadliga för hälsan än en något förhöjd astmarisk.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Argentina vill ha Irans inrikesminister gripen

Förlust för SJ – skyller på vädret

Statliga tågoperatören SJ gjorde en förlust på 74 miljoner kronor under första kvartalet, vilket kan jämföras med en vinst på 48 miljoner samma period i fjol.

Polisen i Älvsbyn rapporterar om trafikolycka

"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 374, Bredsel.", skriver polisen på sin hemsida.

Protest mot Postnord-vd:ns lön – tjänar 935 000 i månaden: ”Stopp”

Postnords vd Annemarie Gardshol tjänar 935 000 kronor i månaden. Hennes höga lön och extrema löneökning har fått hård kritik från brevbärarna. "Hur rättfärdigar hon sin lön", skriver de i ett upprop.

Fler sprängningar riktas mot privatbostäder

1 timme sedan
Användningen av explosiva ämnen ökade under 2023 jämfört med åren innan och ligger nu i nivå med toppnoteringen från 2019, visar statistik från Polismyndigheten.

Nordea: Trycket på hushållen lättar

1 timme sedan
Storbanken Nordeas ekonomer konstaterar att det pågår en normalisering av inflationen, vilket väntas få centralbanken att sänka räntor.