C vill ha vårdval Europa

Centerpartiet vill införa ett vårdval Europa.


Den som inte kan få vård i tid hemma ska kunna söka sig till ett sjukhus i ett annat europeiskt land som inte har några köer.

– Vi vill låta människan gå före systemet, säger centerns parlamentariker Lena Ek, som toppar partiets valsedel till parlamentsvalet den 7 juni.

När man sätter sig ned med sin läkare och planerar för en operation ska det gå att titta på var det finns plats, inte bara i det egna länet och landet utan också i andra EU-länder.

– Två saker kostar väldigt mycket pengar, arbetslöshet och långa väntetider i vården, säger hon.

"Väldigt bekymrad"

Lena Ek har gjort en politisk karriär i parlamentet, har suttit med och förhandlat fram både kemikaliedirektivet och klimatpaketet.

– Vi har vunnit första slaget om klimatet men mycket återstår, säger hon. Jag har aldrig jobbat så mycket. Nu förhandlar vi om tillgången till elnätet och då handlar det om överlevnadsvillkor för vindkraften.

Klimatkrisen kommer att spela en viktig roll, kan få folk att gå och rösta i parlamentsvalet, tror hon. Samtidigt varnar hon för nationalistiska inslag i både moderaternas och socialdemokraternas valplattformar.

– Det gör mig väldigt bekymrad. Det kan lätt dra iväg i alldeles fel riktning, anser hon. Vi riskerar att få en situation som i England, där det är strejk mot att andra än rena engelsmän ska få jobb. Det är en väldigt otrevlig utveckling. Vi måste hålla de europeiska värdena högt så vi inte uppmuntrar en främlingsfientlig diskussion.

Större budget

Centern går liksom förra gången till val på "ett smalare men vassare EU". Målet är att öka från ett till tre mandat. Budgeten har fördubblats sedan förra valet till sju miljoner kronor. Valrörelsen startar på allvar efter partiets stämma 7-10 maj då riksorganisationer förvandlas till kampanjorganisation.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!