Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Polischefen beskrev man som neger

Nyheter | 12/02/2009 01:39

Polisbefälet skickade ut ett massmejl. Beskrev en man på en bild som neger.

Avslöjandena om polisens snedsteg blir bara fler och fler. En polischef i Skåne avslöjas nu för att ha använt ordet neger i samband med beskrivning av en man.

Det var efter ett rån mot en ung kvinna i Landskrona som den högt ställda polisen skickade ut ett massmejl till sina kolleger och ville veta mer om fallet. Polisbefälet skrev bland annat: "...i söndags var en av gärningsmännen neger iklädd militärgrön (enfärgad) jacka...”. Antagligen visste mottagarna av mejlet omedelbart vad som väntade.

– Ja, det är väl det här med neger... men jag har ingen kommentar, svarar utredaren av rånet, Kent Johansson, då han kontaktas av Helsingborgs Dagblad.

Det aktuella fallet är bara det senaste i raden av skandaler där poliser använt nedsättande ord och gjort sig skyldiga till andra förnedrande tilltag.Chefen för polisens nordvästra område i Skåne, Marianne Almqvist, beklagar ordvalet som finns i mejlet.

– Ordet neger ska inte användas. Det har ingenting med ett signalement att göra. Om hudfärgen är viktig så får man väl skriva mörkhyad eller vilken hy man nu har, säger hon och tillägger:

– Om det uppfattas som nedsättande så ska det inte användas. Internt har vi en diskussion om att använda en vokabulär med respekt för individen.

Det aktuella mejlet kommer nu att utredas av polisens internutredningsgrupp.

Skrivet av: