Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Malmöpolisen JO-anmäls

Nyheter | 11/02/2009 13:23

Centrum mot rasism anmäler Malmöpolisen för kårens rasistiska uttalanden.

Nu anmäls Malmöpolisen till JO. Det är den ideella föreningen Centrum mot rasism som anmält kåren och ifrågasätter den "rasistiska människosyn som uttryckts inom Malmöpolisen" och om detta är gångbart med myndighetens skyldigheter.

Föreningen vill att JO ska undersöka om polismyndigheten i Malmö fullföljer sina skyldigheter för att följa lagar och förordningar som skyddar samhället från rasism i myndighetsutövning.

– Det som har hänt inom Malmöpolisen är en skamfläck för hela polisväsendet. Det inträffade är sannolikt inte en engångsföreteelse inom det svenska polisväsendet. Vi kommer också att begära att den nya diskrimineringsombudsmannen, DO, tar initiativ till en utredning om Malmöpolisen gjort tillräckligt för att förebygga missförhållandena. Det blir ett bra test av den nya samlade diskrimineringslagstiftningen som trädde i kraft vid årsskiftet, säger Hewan Temesghen, ordförande för Centrum mot rasism.

Skrivet av: