EU vill reglera sportfisket

"Fullständigt meningslös byråkrati."


Sportfiskarna i landet är upprörda över att EU-kommissionen vill dra in fritidsfisket i unionens fiskeripolitik.

– Fullständigt meningslös byråkrati, säger Sportfiskarnas ordförande Joakim Ollén.

Syftet med kommissionens förslag är att få bättre kontroll på allt fiske som sker av hotade arter. För dessa har EU återhämtningsplaner med kvoter och andra begränsningar för att stoppa utfiskning. Men hittills har politiken bara gällt yrkesfisket.

Nu vill kommissionen också komma åt skadligt fritidsfiske. Till exempel i Medelhavet där det finns hundratals organiserade, kommersiella båtturer för sportfiskare som vill fiska blåfenad tonfisk, en mycket värdefull art, men också en av världens mest hotade.

Silar mygg

Förslaget innebär inte att allt fiske kommer att kontrolleras. Fisket i åar, älvar och sjöar kan fortsätta som vanligt, likaså av arter som inte anses hotade som abborre och gädda. Bara arter med en återhämtningsplan omfattas, till exempel torsk, och bara fiske i havet.

– Det är självklart att sportfiskare också ska ta ansvar. Men jag tycker att de silar mygg och sväljer kameler. EU subventionerar ju samtidigt ett industrifiske med ett våldsamt överuttag av fiskeresursen, säger Ollén.

Den svenska regeringen vill få en rimlig balans när reglerna utformas, så att systemet fungerar i praktiken och inte blir överbyråkratiskt. Om Nisse får upp en torsk när han är ute med roddbåten behöver den kanske inte registreras i den nationella torskkvoten.

Avgörs i förhandlingar

Problemet är att statistiken över fritidsfisket är bristfällig och det gäller att visa fram fakta på att det endast tar upp en liten del av beståndet för att kunna få undantag. I Tyskland, där det förs statistik, visar det sig att fritidsfisket inte är så litet trots allt. Det motsvarar till exempel cirka 10 procent av den tyska torskkvoten i Nordsjön. Frågan kommer i slutändan att avgöras i förhandlingar mellan medlemsländerna. Även EU-parlamentet får tycka till, men har ingen beslutanderätt.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Våldsam kvinna efterlyst – rymde från rättspsyk

Bensinpriset höjs inför påskhelgen

Ledande drivmedelskedjor höjer bensinpriset inför påskhelgen, som traditionellt präglas av många bilar ute på vägarna.

Israelisk militär: Över 200 dödade vid sjukhus

Strider och bombardemang fortsätter vid sjukhus i Gaza. Den israeliska militären hävdar att över 200 beväpnade personer har dödats vid al-Shifasjukhuset i Gaza stad.

Anhöriga släppta efter mordet i Mark

De två anhöriga till den mordmisstänkta 17-åringen, som tidigare häktats misstänkta för grovt skyddande av brottsling, har nu släppts. Misstankarna kvarstår dock, rapporterar P4 Sjuhärad.

Polisens skarpa uppmaning till dig i påsk – det ska du tänka på

Påsken 2024 har anlänt vilket har fått polisen att gå ut med både varningar och starka uppmaningar till alla de som reser bort under påskhelgen. Du bör nämligen ta höjd för allt från hur du förebygger inbrott till hur du ska tänka om du går på fjällvandring.

Hyresvärd vill vräka par som inte sopsorterar: "Inte ute efter folk”

Ett par i Malmö kan vräkas efter att ha slarvat med sopsorteringen. I en intervju med Hem & Hyra säger hyresvärden att slarvet tyder på att det finns "en massa bråte" i lägenheten.