Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fiskarna ska övervakas med digiloggar

Nyheter | 25/01/2009 23:17

Paradigmskifte väntas på de svenska fiskebåtarna.

Snart är den skrivna loggbokens tid över på svenska fiskefartyg.

Vid nästa årsskiftet ska elektronisk logg via dator ha införts - och de inblandade ser bara fördelar.

– Det kommer att kunna minska antalet onödiga fel, säger Karin Hermansson, chef för Fiskeriverkets dokumentationsenhet, till TT.

EU:s medlemsstater ska från den 1 januari nästa år göra elektronisk loggbok obligatorisk på fartyg över 24 meters längd. Ett år senare ska det finnas på alla fartyg över 15 meter. Men Fiskeriverket siktar på att systemet ska vara infört i båda fartygstyperna i Sverige vid årsskiftet 2009/2010.

Verket handlar nu upp ett system som ska tillhandahållas svenska fartyg. Målet är att det ska kunna användas från en vanlig dator.

Snabbräknade kvoter

Via satellitsystemet VMS (Vessel monitoring system) eller internet ska fångster, fångstplatser, omlastningsdokumentation och annan loggboksinformation skickas redan ute till havs i stället för som hittills via traditionell postgång när fartyget nått hamn. Fiskeriverket räknar alltså med färre fel med elektronisk loggbok.

– I ett datoriserat system kan vi exempelvis införa varningssignaler om det saknas obligatoriska uppgifter, säger Hermansson.

Andra fördelar, säger hon, är att fångstkvoterna kan beräknas snabbare och mer exakt, att besparingar görs för både myndigheten och yrkesfiskarna, att branschen slipper administrativa pålagor och att systemet kan specialiseras för individuella fartyg beroende på vilket slags fiske de ägnar sig åt. I viss mån underlättar också systemet för Kustbevakningen att genomföra inspektioner till havs.

Yrkesfiskarna positiva

Men det omtalade fusket med fångstkvoter som sådant rår inte datoriseringen på.

– Vill man uppge fel mängd fångst kan man lika lätt göra det på datorn som på papper, säger Hermansson.

Fiskeriverket räknar med att ett normalt torskfiskande fartyg i Östersjön får en årlig sändningskostnad på cirka 6 000 kronor med VMS. Det kommer yrkesfiskarna själva att få stå för. Men också Henrik Svenberg, ordförande i Sveriges fiskares riksförbund, är positiv till förändringen.

– Vi tror att det kan förenkla både administrationen och regelverket, säger han till TT.

Skrivet av: