Vandalism kostade SL 110 miljoner

Klotter och vandalism kostade SL 110 miljoner kronor i fjol.


Klotter och vandalism kostade Storstockholms lokaltrafik (SL) 110 miljoner kronor i fjol.

Ännu är ingen polisanmälan gjord i ärendet där en elev på Konstfack gått loss i en tunnelbanevagn.

– Vi måste först tillsammans med polisen ta reda på var det har hänt och när det har hänt. När vi vet det kommer vi att lämna in en polisanmälan, säger Gisela Pollinger, pressekreterare på SL, till TT.

I ett filmat examensarbete från förra våren klottrar den maskerade studenten i en tunnelbanevagn och slår sönder ett fönster.

Saken blev uppmärksammad sedan filmen visats på en konstmässa i fredags. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m) regerade starkt negativt.

110 miljoner

Ivar Björkman, Konstfacks rektor, såg dock filmen redan på Konstfacks vårsalong. Han uppger att han tagit upp olagligheterna internt, men ska "återkomma till" varför han då inte kontaktade SL. Han kunde på måndagen inte uppge när han ska återkomma. I ett pressmeddelande säger dock Konstfack att examenshandledaren inte i förväg "känt till eller godkänt den iscensättning som filmen redovisar."

Studenten ska också ha vägrat svara på om "verket tillkommit som ett led i en brottslig gärning eller bara återgett en sådan." SL kräver 100 000 kronor och en ursäkt av Konstfack.

– Att återställa efter klotter och vandalism kostar årligen SL enorma summor, som i slutänden belastar resenärerna och skattebetalarna. Statistik sammanställd i dagarna visar att kostnaden i fjol preliminärt var 110 miljoner kronor, säger Pollinger.

Högskoleverket väntar

Nyligen fejkade en elev vid skolan ett självmordsförsök och ett psykotiskt anfall som del i ett konstprojekt. Det ledde bland annat till en polisanmälan från personalen på psykakuten vid S:t Görans sjukhus, dit eleven fördes.

Högskoleverket (HSV) fick då in en anmälan mot Konstfack. Men i sitt beslut skriver HSV: "Eftersom Konstfack har tillsatt en utredning kommer Högskoleverket för närvarande inte att vidta någon åtgärd." Att ännu en Konstfackstudent är på tapeten har inte fått verket att ändra sig.

– Vi inte hunnit ta ställning till den frågan än, säger jurist Mikael Herjevik vid HSV.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Cloetta stoppar choklad

Fejkade ID-kort för 45 kronor – direkt i mobilen

Minderåriga använder sig av olagliga appar för att köpa snus och andra varor med åldersgräns. Apparna efterliknar BankID-varianter som Freja och är trovärdiga, och går att köpa för 45 kronor. Då får användaren ett fejkat ID-kort direkt i mobilen som är nästan perfekta kopior.

Voi rasar på Fröken Snusk: "Samtal från våra advokater"

Konflikten mellan Fröken Snusk, Rasmus Gozzi och elsparksbolaget Voi är ett faktum. Efter Gozzis hån mot företaget slår Voi tillbaka: – Gozzi Records kan förvänta sig ett samtal från våra advokater.

Försvaret kallas till samtal efter flygincident

Regeringen har kallat in Försvarsmakten till samtal om kommunikation kring flygvapnets incidentberedskap, rapporterar SVT Nyheter.

Cloetta stoppar hundratals ton godis – kan innehålla hälsofarliga ämnen

Godistillverkaren Cloetta stoppar försäljningen av hundratals ton chokladgodis efter. Anledningen är att produkterna innehåller palmolja med potentiellt hälsofarliga ämnen.

Lyft för amerikansk försvarsjätte

Amerikanska försvarsjätten Lockheed Martin lyfte försäljningen med 14 procent under första kvartalet. Fler leveranser av flygplan av typen F16 och F35 och missilsystem bidrog till det.