Måndag 19 Apr
Stockholm

Staten ska spionera på skolor

Statens myndigheter inom skolområdet ska reformeras enligt utredningsförslag.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Skolorna får sitt eget FBI - den nya skolinspektionen leds av en före detta polischef. I dag inleder den nya myndigheten sitt arbete.

Skolinspektionen besöker cirka 1000 skolor per år. Det är bara fem till tio av besöken som är oanmälda. Ändå skröt skolminister Jan Björklund förra året om en dubblering av antalet oanmälda besök enligt tidningen Skolvärlden. Det skulle innebära att det istället blev mellan tio och tjugo besök. En av konsekvenserna av skolutredningen blir att skolinspektionen blir en egen myndighet. Ny chef för myndigheten blir Ann-Marie Begler, tidigare biträdande chef för rikspolisstyrelsen. Den stora skillnaden mot tidigare skolinspektion är enligt henne att:

– Den nya myndigheten är mer resursstark än tidigare, bland annat med fler inspektörer, och har ett tydligare uppdrag, säger hon.

– Jag ser ingen skillnad mot hur det är redan i dag, sa Marie-Hélne Ahnborg, som var inspektionschef på skolverket innan den nya myndigheten kom till, till tidningen Skolvärlden i oktober förra året.

Den nya skollagen kommer kommer att föreslå nya verktyg för att reglera skolverksamhet. Ett av dem kommer att vara vara vite mot huvudmännen. Det ska få skolorna att åtgärda brister. Fler besök, fler oannonserade besök och mer uppföljning ingår också i uppdraget.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela