Staten ska spionera på skolor

Statens myndigheter inom skolområdet ska reformeras enligt utredningsförslag.


Skolorna får sitt eget FBI - den nya skolinspektionen leds av en före detta polischef. I dag inleder den nya myndigheten sitt arbete.

Skolinspektionen besöker cirka 1000 skolor per år. Det är bara fem till tio av besöken som är oanmälda. Ändå skröt skolminister Jan Björklund förra året om en dubblering av antalet oanmälda besök enligt tidningen Skolvärlden. Det skulle innebära att det istället blev mellan tio och tjugo besök. En av konsekvenserna av skolutredningen blir att skolinspektionen blir en egen myndighet. Ny chef för myndigheten blir Ann-Marie Begler, tidigare biträdande chef för rikspolisstyrelsen. Den stora skillnaden mot tidigare skolinspektion är enligt henne att:

– Den nya myndigheten är mer resursstark än tidigare, bland annat med fler inspektörer, och har ett tydligare uppdrag, säger hon.

– Jag ser ingen skillnad mot hur det är redan i dag, sa Marie-Hélne Ahnborg, som var inspektionschef på skolverket innan den nya myndigheten kom till, till tidningen Skolvärlden i oktober förra året.

Den nya skollagen kommer kommer att föreslå nya verktyg för att reglera skolverksamhet. Ett av dem kommer att vara vara vite mot huvudmännen. Det ska få skolorna att åtgärda brister. Fler besök, fler oannonserade besök och mer uppföljning ingår också i uppdraget.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Härnösand

1 timme sedan
"Härnösand, misstänkt rattfylleri.", skriver polisen på sin hemsida.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.