Stockholm

Inga partiledarsamtal om energin

Oppositionen kräver att energisamtalen förs på partiledarnivå.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet kräver att de blocköverskridande energisamtalen förs upp på partiledarnivå. De anser att det inte räcker att som hittills bara tala med centerpartiets företrädare.

Veckans klimat- och energisamtal har förts på statssekreterarnivå på näringsdepartementet.

– Samtalen vi har går in i en återvändsgränd och vi får oklara besked om regeringen är beredd att ändra något i sin grundläggande överenskommelse, säger miljöpartiets språkrör Peter Eriksson.

Han pekar på att folkpartiet verkar ha satt ultimatum medan de förhandlande centerpartisterna påstår att det finns möjligheter.

– Därför vill vi ha klara besked från partiledarna. Går det att göra grundläggande förändringar eller är det bara ändringar i marginalen. Det finns inga sakliga argument att öppna för kärnkraften, säger han.

Oppositionen får svar av Maud Olofssons statssekreterare, Ola Alterå.

Regeringen har presenterat en helhet för hela energi- och klimatpolitiken och Maud Olofsson har hela regeringens förtroende att föra samtalen med oppositionen.

TT: Och det innebär att oppositionen får fortsätta förhandla med Maud Olofsson?

– Ja, det är ju regeringen de träffar, svarar Alterå.

Han säger också att inbjudan var ställd till oppositionens partiledare, men att socialdemokraternas Mona Sahlin och vänsterpartiets Lars Ohly valde att skicka andra partiföreträdare.

Alterå understryker också att han förankrat sina uttalanden hos de övriga regeringspartierna.

S, v och mp vänder sig också emot att samtalen getts alltför snäva tidsramar. Propositionen ska läggas fram den 17 mars och bara ett par veckor har avsatts för försöken att nå en överenskommelse över blockgränsen.

– Tidsramarna är det stora problemet, säger Tomas Eneroth, Socialdemokraternas förhandlare.

–Ett antal knäckfrågor - klimatfrågan, ägandet av Vattenfall, elcertifikatsystemet och kärnkraften - måste stämmas av på partiledarnivå. Vi måste klara ut dem med alla fyra borgerliga partier så att vi vet vilket mandat som finns, om de är villiga att flytta på sin framförhandlade position, säger han.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.