Utsläpp av växthusgaser allt större

Halterna av drivhusgaser i atmosfären stiger snabbare än väntat.


Halterna av drivhusgaser i atmosfären stiger snabbare än väntat. Nu krävs vassa åtgärder om inte klimatsystemet ska nå en kritisk gräns redan vid slutet av detta århundrade, spår en av FN:s klimatexperter.

Chris Field, som har delat ordförandeskap för arbetsgrupp två inom FN:s klimatpanel IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change), målar en mörkare bild än tidigare över de pågående klimatförändringarna.

– Våra data visar nu att utsläppen av växthusgaser accelererar mycket snabbare än vi har trott, säger Field under ett symposium vid det pågående forskarmötet AAAS i Chicago.

Kina och Indien

Han säger att länder som Kina och Indien har ökat sina utsläpp av fossila bränslen mycket kraftigare än beräknat och att utvecklingsländerna överlag ökar snarare än minskar sin användning av växthusdrivande energikällor.

– Vi befinner oss definitivt på okänd mark när det gäller klimatförändringarnas bana, säger Chris Field men tillägger att utvecklingen av allt att döma bli värre än vad klimatpanalen tidigare har förutspått.

Uppvärmningen av atmosfären gör att jorden riskerar att hamna i en ond cirkel, säger han, i och med att tidigare koldioxidsänkande ekosystem förvandlas till koldioxidhöjande. Om tundrorna börjar smälta i snabbare takt ökar till exempel utsläppen av koldioxid ytterligare, vilket måste inkluderas i kommande prognoser. Dessutom ökar den högre globala temperaturen risken för stora bränder och brinnande biomassa frigör ytterligare koldioxid.

Arktis oroar

Field är särskild bekymrad över läget i Arktis, där smältande isar kan frigöra biomassa som har lagrats i permafrosten i årtusenden.

– Det ligger cirka 1 000 miljarder ton kol i marken där, säger Field och jämför med att användningen av fossila bränslen hittills har genererat cirka 350 miljarder ton utsläpp av kol till atmosfären, räknat sedan den industriella revolutionens dagar.

– Ju snarare vi sätter i gång med kraftfulla åtgärder, desto större chans att vi kan överlämna en hållbar värld till kommande generationer, säger han. Arbetsgrupp två inom IPCC väntas presentera sin uppdaterade rapport om klimatförändringarna först år 2014.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

1 timme sedan
Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

1 timme sedan
Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.