Utlandssoldater får psykiska besvär

Kvinnornas största problem: manliga chefer med problem.


Kvinnliga soldater får mest svårigheter med anpassningen till utlandstjänst, rapporterar en sociolog vid Göteborgs universitet och en psykolog hos försvaret i en studie av 780 svenskar som tjänstgjort i Afghanistan.

Fast kvinnornas problem är ofta manliga chefer med problem, säger en av forskarna som granskar vad som hänt svenska soldater som deltagit i två olika insatser i Afghanistan.

Studien visar att var fjärde soldat har något slags problem och hälften av de drabbade har fått psykiska besvär, skriver Svenska Dagbladet. Men endast en soldat har fått posttraumatisk stressjukdom, säger psykologen Camilla Körner vid Försvarsmaktens Human resource center. Hon har gjort studien tillsammans med sociologen Jonas Britz.

Studien gäller soldater som varit i ett högrisk- och ett lågriskområde i Afghanistan och den visar ingen större skillnad mellan de två områdena.

Svenskarnas psykiska problem gällde främst anpassning, depression, ångest och personlighetsstörningar.

– Kvinnorna var överrepresenterade när det gäller anpassningsproblem, säger Camilla Körner.

Körner förklarar detta delvis med att männen oftare har personlighetsstörningar, till exempel narcissism och psykopati, och att de i högre grad än kvinnor hamnar på ledande befattningar.

– Vi borde bli bättre på chefsrekrytering, är Körners slutsats.

När det gäller fysiska skador beror de i tre fall av tio på att soldaterna burit med för stor tyngd framåt, något Körner anser är alarmerande och hon jämför med skador som gravida ofta får. En av tio fysiska skador är efter trauman som beskjutningar, bombfynd och trafikolyckor.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lavinfara under långfredagen

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

1 timme sedan
Brasiliens förre president Javier Bolsonaro, som utreds för kupplaner, har bett landets högsta domstol om att tillfälligt få tillbaka sitt beslagtagna pass för att besöka Israel, uppger hans advokat.

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

igår 22:49
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.