I år fyller 930 svenskar 100 år

101-åring: Det viktigaste i livet är att trivas med sitt jobb.


930 stycken. Så många är de svenskar som i år firar sin 100-årsdag. Kan ni förstå hur mycket de fått vara med om att uppleva?

Båda världskrigen, det glada 20-talet, art decon, Ingo Johansson, Björn Borg, rockens och glamrockens födelse. Månlandningen, tevens uppfinnande och It-boomen. De har fått lära känna Gustaf V, Gustaf VI Adolf och vår nuvarande kung Carl XVI Gustaf. Och på tal om kungar så får ju varje 100-årsjubilör ett brev av kungen.

– Visst fick jag det, och jag skickade faktiskt ett tackkort tillbaka, säger Elis Ryttse, en glad 101-åring som Nyheter24 har talat med.

Det viktigaste på årsdagen var dock inte brevet från regenten, utan snarare att hela familjen var på plats. Sonen hade kommit från Florida i USA vilket han tyckte var skönt. Inte för att han har något emot USA, han har varit där flera gånger och hälsat på. Men den här gången tyckte han att det var bättre att de kom hit för då slapp han värmen där borta.

– Jag vill ha det lite svalare. Det är inte så skönt när man kommer av planet och varmluften kryper upp längs benen, säger Elis Ryttse samtidigt som han skrattar och tillägger att han tycker bättre om det svenska klimatet.

Innan vi lägger på att att äta lunch på var sitt håll säger Elis att det viktigaste för honom har varit att se till att trivas på sitt arbete. Det var mer än trettio år sedan han slöt att jobba med idrotten i Stockholms stads förvaltning, men han har starka minnen kvar från hela sitt yrkesliv.

– Att fiska en och annan aborre är inte heller så dumt, säger Elis till Nyheter24.

Nog för att Elis snart fyller 102 år. Han blir dock slagen med nästan ett decennium av superkvinnorna Saro Dursun från Västerås och Rut Mikaelsson från Åsele som båda fyller 110 år i år.

Sammanlagt fyller runt 2 300 personer runt om i landet 100 år eller mer under 2009, vilket ger en sammanlagd livslängd på åtminstone 230 000 år.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!