Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vad fan säger politikerna?

- 28/06/2011, 07:07 -
1 av 3

2 av 3

3 av 3

Med Almedalsveckan runt hörnet är politikerspråket mer medialiserat än någonsin.

Politiker upprepar samma sak tiotals gånger och säger det de vill få fram oavsett vad frågan var. Politikerspråket har blivit alltmer medietränat och undflyende.

Nu senast besvarade republikanen och möjlige presidentkandidaten Michele Bachmann de frågor som ställdes med "Den riktiga frågan är hur Obama missledit oss". Och på frågan hur hon skulle skapa fler jobb svarade hon "Den riktiga frågan är varför Obama misslyckats med att skapa fler jobb".

Varför säger politikerna det de säger och hur har politikerspråket förändrats över tid? 
Med Almedalsveckan runt hörnet är politiken mer medialiserad än någonsin.

– Politikerna måste följa det mediala formspråket. Partiorganisationen är inte oberoende av media, de kommunicerar med folket via media. Man pratar i rubriker, citatvänligt, säger Stig-Björn Ljunggren, statsvetare och tv-profil till Nyheter24.

Hur har det förändrats sedan 70-talet?

– Då citerades politikerna längre, med vad de faktiskt sa och inte vad de hade på sig eller hur de såg ut i nyllet, säger Stig-Björn Ljunggren.

Medieträning har blivit ett måste för politiker som vill få fram sitt budskap.

– Det är ett faktum i dag att media förvränger det politiker säger och då måste politikerna anpassa sig för att förminska förvrängningsrisken, säger Stig-Björn Ljunggren.

Varför upprepas samma sak tiotals gånger?

– Man ska inte falla i fällan och ge ett annorlunda svar den sjunde gången. För det är det som klipps in, säger Stig-Björn Ljunggren.

Men blir det inte löjligt?

– Det är betydligt löjligare när man svarar annorlunda och ger ett annat svar än man tänkt, säger Stig-Björn Ljunggren.

Hur tror du det kommer se ut i framtiden?

– Det kommer att fortsätta i den här riktningen. Men politiker kommer att lära sig att behärska den mediala tekniken så de går direkt till väljarna istället för att gå via media. En direktkommunikation mellan folket och politiker, säger Stig-Björn Ljunggren.