Starbucks i krig med Göteborgsfik

Starbucks eller Starcup’s?


GÖTEBORG. Nu stämmer den multinationella kaféjätten det lokala fiket och kräver att de "utplånar" samtliga skyltar med namnet Starcups. Starbucks menar att risken för en förväxling är för stor. Samtidigt hävdar Arman Najafpour, ägaren till det lokala kaféet på Plantagegatan i Linnéstaden, att de fått Starcup’s godkänt som firmanamn här i Sverige.

– Men det är inget skydd i en sådan här tvist hävdar Anne Gustavsson, jurist på Patent- och registreringsverket (PRV), enligt Metro.

Enligt Gustavsson är Starbucks varumärke skyddat i Sverige trots att de inte finns här.

Och nu kräver de att Najafpour ändrar namnet eftersom det ger en nästan "identisk ljudbild vid dagligt tal". Starbucks hävdar också att loggan är alldeles för lik. De är båda gröna och runda, men medan det amerikanska företaget har en kvinna i sin har Arman en kaffekopp i sin. Starbucks anser att detta inte kan vara en tillfällighet.

Arman, som redan erbjudits 2 500 dollar av Starbucks för att ändra namnet, riskerar nu att få böta en halv miljon kronor om kaféjätten får rätt i Stockholms tingsrätt. Men Arman är inte orolig.

–Jag är inte orolig. Bolagsverket har godkänt namnet. Det handlar om principer för mig, ett miljardföretag från USA ska inte komma och knäcka en enskild firma i Göteborg. De borde skämmas, säger Arman Najafpour till Göteborgs-Posten.

Starbucks finns i över 44 länder, bla i Danmark, Australien, Österrike, Kina, Frankrike, Tyskland, Grekland, Japan, Malaysia, Nya Zeeland, Sydkorea, Spanien, Schweiz, Taiwan, Thailand, Turkiet, Storbritannien, Bahamas, Bahrain, Chile, Cypern, Indonesien, Irland, Jordanien, Kuwait, Libanon, Mexiko, Oman, Peru, Filippinerna, Puerto Rico, Qatar, Saudiarabien, Australien, Singapore, Förenade Arabemiraten.

I Sverige dricker vi mest näst mest kaffe i världen (efter finnarna) räknat per invånare.

Skrivet av:

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev