Nakenpoliser tagna till nåder

Piketpoliserna som poserade nakna får återgå till sina ordinarie jobb.


De nyutbildade piketpoliserna som poserade nakna på fotografier med ett vapen i hand på en avslutningsfest får återgå till sina ordinarie jobb i yttre tjänst.

Däremot är det fortfarande oklart om de tillåts bli piketpoliser. Det ska bestämmas senare efter utredning.

Polisen i Västra Götaland ser inte längre lika allvarligt på vad som hände på den uppmärksammade festen för ett par veckor sedan. När det avslöjades vad de nio poliserna, samtliga män i 30-40-årsåldern, haft för sig togs de omedelbart ur yttre tjänst och omplacerades till inre tjänst.

På festen, som avslutade ett halvårs utbildning till piketpoliser, spelades bland annat ett homosexuellt relationsdrama upp och en manlig strippa hade engagerats. Syftet var att skämta med de fem, sex instruktörer som hade utbildat dem.

– När vi omplacerade dem hade vi inte alla papper på bordet. Nu har vi fått en samlad bild av händelseförloppet. Det var ett skämt riktat mot instruktörerna. I samband med festen spelades ett scenario upp som skulle vara lite chockerande för dem och bringa dem ur fattningen, säger Erik Nord, chef för länsordningspolisen, till TT.

Det var Nord som tog dem ur tjänst och det är han som senare tar beslutet huruvida de nio ska få ingå i piketen. Polisen har också fört frågan om eventuellt tjänsteförseelse till polisväsendets ansvarsnämnd (Pan) för bedömning.

Fotografierna med de nakna underkropparna och vapnet hade tagits tidigare i samband med en övning.

– Det var väl inte så där våldsamt omdömesgillt kanske, men efter att ha fått en bättre bild så förefaller det i vart fall inte lika stolligt som tidigare, säger Nord.

Enligt Nord är poliserna mycket ångerfulla.

TT: Är de ämne för piketpoliser?

– Det vill jag inte uttala mig om nu. Men vi har sådan tillit till dem att de kan fullgöra yttre ordinarie polistjänst.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

3 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.