Fredag 7 Okt
Stockholm

Robinsonkändis kliver in i riksdagen

"Står folk ut med mig när jag är hungrig och skitig, tror jag att folk står ut med mig när jag är mätt och ren."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Som Nyheter24 tidigare belyst tar Jan Emanuel Johansson, tidigare deltagare i realityteveprogrammet Expedition Robinson, över när förre finansministern Pär Nuder (s) hoppar av riksdagsarbetet i förtid.

Nyheter24 får tag på dokusåpakändisen, behandlingsassistenten och tidigare gängmedlemmen, som tog sig in i riksdagen.

Pär Nuder har tidigare kallat dig en "frisk fläkt i politiken", vad tror du han menar med det?

–Min förhoppning är att han menar att jag är en originell politiker. Inom politiken och i riksdagen uppfattas många som likadana, lydiga. Det finns många som, så att säga, går under partipiskan. Jag är inte rädd för att säga vad jag tycker och tänker. Däremot kommer jag inte fylla Nuders skor. Jag kommer att driva andra frågor.

Du har tidigare väckt debatt om att du vill "kastrera sexualbrottslingar" och höja skatt på dokusåpor –har du några liknande förslag på gång?

–Min ståndpunkt gällande kastration av sexualbrottslingar står jag fast vid. Men det handlar inte om att lägga upp lemmen på en skärbräda och hugga av den. Snarare kemisk kastrering.

Johansson förstår att människor kan tycka att det är ett övergrepp. Men poängterar att offren för dessa människors handlingar far så pass illa att det är befogat.

– Har du valt att förgripa dig sexuellt har du förlorat din rättighet att reproducera.

"Sprutbytarprogram i hela Sverige"

Men Johanssons hjärtefråga i riksdagen kommer att handla om frågor som han jobbar dagligen med. Människor som hamnat på glid i allmänhet och tunga missbrukare i synnerhet.

–Vi behöver ett sprutbytesprogram i hela Sverige, inte bara i Skåne. Subutex och metadon ska kunna skrivas ut lättare. Vi har en alldeles för restriktiv politik gällande detta. Vi måste börja förstå att heroinister har en sjukdom. Det är inte okej att intigritetskränka missbrukarna.

Vi fortsätter samtalet och glider oundvikligen in på Expedition Robinson och Johanssons tid där. Han förklarar att det var som en lek men att det självklart fanns ett syfte från hans sida.

– Det var helt enkelt ett sätt att söka till mig det massmediala ljuset som jag sedan kan vända. Självklart kom också mycket skit fram. Men jag sticker inte under stolen med mitt förflutna, som till exempel min kriminella bakgrund.

"Jag är ingen Paolo Roberto"

Jan Emanuel var tidigare med i förortsgänget GRB - Gottsunda Rude Boys - och då tillhörde droger och småstölder vardagen. Först på folkhögskolan efter gymnasiet såg han att det fanns ett annat liv.

–Jag är ingen Paolo Roberto men förnekar heller inte min bakgrund. Jag menar att jag inte ständigt går ut med att jag varit kriminell däremot förnekar jag inte att det också hjälpt mig i mitt dagliga arbete med missbrukare och kriminella och även i politiken.

Men tiden i Robinson var också en lek. Ett sätt att visa sig för folket.

– Står folk ut med mig när jag är hungrig och skitig, tror jag att folk står ut med mig när jag är mätt och ren, avslutar Jan Emanuel Johansson för Nyheter24.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.