Lördag 23 Okt
Stockholm

S: "EU borde krävt al-Assads avgång tidigare"

Syriens ledare Bashar al-Assad pressas nu av USA och EU som kräver hans avgång.
1 av 3
Syriens ledare Bashar al-Assad pressas nu av USA och EU som kräver hans avgång. Foto: REMY DE LA MAUVINIERE / AP
Carl Bildt har hanterat situationen på ett bra sätt.
2 av 3
Carl Bildt har hanterat situationen på ett bra sätt. Foto: Bildbyrån
Urban Ahlin tycker att Bildt har skött sig men att EU borde varit snabbare.
3 av 3
Urban Ahlin tycker att Bildt har skött sig men att EU borde varit snabbare. Foto: ROGER VIKSTRÖM/SCANPIX

Sossarna tycker att Carl Bildt har skött sig men att EU borde agerat snabbare.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Kritiken mot Carl Bildt

På debattsidan Newsmill skrev Mustafa Issa den 12 augusti om att han var besviken på hur Sverige ställt i Syrienfrågan:

"Utrikesminister Carl Bildt har inte uttalat sig varken direkt eller indirekt om att återkalla den svenska ambassadören eller kräva att den som är högst ansvarig för våldsamheterna, president Bashar al-Assad, avgår."

Läs hela debattinlägget här.

STOCKHOLM/DAMASKUS. På torsdagen gick EU tillsammans med USA:s president Barack Obama ut och krävde att Syriens ledare Bashar al-Asssad avgår.

Tidigare har Socialdemokraternas utrikespolitiska talesperson Urban Ahlin kritiserat Carl Bildt för att han till exempel inte krävde Egyptens förre president Hosni Mubaraks avgång. Men när många har ropat på att Sverige har varit för fegt i sin kritik mot al-Assads regim väljer Urban Ahlin att stå tillbaka.

– Då (gällande Egypten och Mubarak, reds anm) hade jag stark kritik mot hur Carl Bildt agerade. Men nu har jag inte den kritiken. Jag vet att det finns konsulära skäl till att man har gått på EU:s linje. Men jag vet också att man har tryckt på inom EU:s system, säger Urban Ahlin till Nyheter24.

Nyheter24 har sökt Carl Bildt för att få en kommentar om Syrien men hans pressekreterare Anna Charlotta Johansson säger att Bildt är mycket upptagen under fredagen. I stället hänvisar hon till hans blogg - Alla dessa dagar - där Carl Bildt efter EU:s och Obamas avgångskrav under torsdagen skriver om kritiken mot Syrien:

"Dagen har annars delvis upptagits med koordinderingen mellan dels Washington och Bryssel och dels mellan Bryssel och de 27 EU-huvudstäderna av de samordnade uttalanden som gjordes på seneftermiddagen om situationen i Syrien, och som ju också sade att det nu är dags för president Assad att stiga åt sidan.

Redan i samband med EU:s utrikesministermöte i juli sade jag ju att regimens förtroende var förverkat, men dagens koordinerade uttalande har självfallet betydligt större tyngd."

– Det finns skäl till varför det är som det är helt enkelt. Men jag kan säga som så att EU borde kanske ha varit snabbare, säger Urban Ahlin till Nyheter24.

Centerpartiets utrikespolitiska talesperson Kerstin Lundgren går en annan väg i frågan om Carl Bildts roll.

– Jag vill inte recensera honom i det här läget. Nu har EU äntligen börjat sätta press och nu är det upp till Ryssland och Kina att sluta hålla om Syrien, säger Kerstin Lundgren.

Varför vill du inte kommentera Carl Bildts agerande?

– Om varje land springer var för sig, så är det många röster som man hoppar jämfota över. Nu kanske det innebär någonting med EU:s tryck.

Kommentera
Kopiera länk
Dela