Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här hånas Waidelich av kollegorna

Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra vill inte kommentera Waidelichs uttalande.
1 av 6

Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra vill inte kommentera Waidelichs uttalande.

ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Mikaela Valtersson tycker att Tommy Waidelich borde vara försiktigare.
2 av 6

Mikaela Valtersson tycker att Tommy Waidelich borde vara försiktigare.

Henrik Montgomery/Scanpix

Jenny Madestam tycker att Tommy Waidelich borde strama upp sig.
3 av 6

Jenny Madestam tycker att Tommy Waidelich borde strama upp sig.

Stockholms universitet / Orasis Foto

Centerns partiledarkandidat Annie Lööf kräver tydlighet.
4 av 6

Centerns partiledarkandidat Annie Lööf kräver tydlighet.

Fredrik Persson / SCANPIX

Kristdemokraten Anders Sellström anklagar Tommy Waidelich för att vara naiv.
5 av 6

Kristdemokraten Anders Sellström anklagar Tommy Waidelich för att vara naiv.

HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Socialdemokraten Tommy Waidelich får utstå hård kritik från alla håll efter hans uttalande om euron. Här står han med chefen Håkan Juholt.
6 av 6

Socialdemokraten Tommy Waidelich får utstå hård kritik från alla håll efter hans uttalande om euron. Här står han med chefen Håkan Juholt.

Nyheter | 30/08/2011 08:49

"Det här är ett ytterligare ett klavertramp från Tommy Waidelich".

STOCKHOLM. Sedan Tommy Waidelich tog över som Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson har han flera gånger fått kritik för sina konstiga uttalanden. Det senaste i raden handlar om hans velande kring euron, där hans nya inställning är: "Sverige går inte med under min livstid". Samtidigt medger Waidelich att det mest handlar om en spekulation från hans sida.

– Jag är ju ingen expert. Men vi får ju se, säger Waidelich i SVT:s Rapport.

En inställning som inte imponerar på kollegorna.

– Det är märkligt att ett parti tillåter en person bestämma hur partiet ska hålla sig i en fråga. Det är oerhört vingligt och oerhört ohållbart. Det ser inte bra ut, säger Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson, till Nyheter24.

Kritiken mot Tommy Waidelich kommer både från vänsterkanten och alliansen. Folkpartiets ekonomisk-politiske talesperson Carl B Hamilton och Kristdemokraternas motsvarighet - Anders Sellström - tycker att Waidelich är naiv.

– Jag blev väldigt förvånad, det är ett naivt uttalande. Det här är ett ytterligare ett klavertramp från Tommy Waidelich. Så kan man inte uttrycka sig, säger Anders Sellström, till Nyheter24.

Och Carl B Hamilton håller med.

– Waidelich kan inte ha en egen uppfattning. Han företräder sitt parti och då är det svårt att gå omkring med privata åsikter. Det blir bara mer och mer besynnerligt, säger Carl B Hamilton, till Nyheter24.

Statsvetaren Jenny Madestam tycker att Waidelich måste strama upp sig och sätta sig in i frågorna bättre om han ska ha en chans mot den moderate finansminister Anders Borg. Hon säger också att hon har pratat med flera personer från hans egna valdistrikt - Stockholm - som rent av ska ha kallat partiledaren Håkan Juholts utnämning av Waidelich för "ett skämt".

– Det var väldigt många som var väldigt förvånade då. Han har inte betraktats som en tung person erfarenhetsmässigt och kunskapsmässigt. Hemdistriktet kallade utnämningen för ett skämt. Men jag tycker vi ska vänta med att döma Waidelich tills efter de kommer med skuggbudgeten i höst, säger Jenny Madestam till Nyheter24.

Centerns ekonomisk-politiska talesperson - och hetaste namnet till partiledarposten - Annie Lööf, menar att det finns anledning att vara försiktigare i sin långsiktiga analys av euron än Waidelich. 

– Jag kan aldrig uttrycka mig så kategoriskt som Tommy Waidelich. Det krävs tydlighet som ekonomisk-politisk talesperson för ett parti, säger Annie Lööf.

När Tommy Waidelich uttalade sig om Euron i april var tongångarna annorlunda. Hans inställning då var att han inte ville gå med för tillfället men att om opinionen vänder så är han för ett medlemsskap.

Moderaternas gruppledare och ordförande i finansutskottet - Anna Kinberg Batra - tycker att Tommy Waidelich får stå för sina uttalanden själv. Enligt henne så inträffar det dock överraskningar inom Eurozonen varje år.

– Jag tror att det är för tidigt att döma ut eurosamarbetet. Jag hoppas vi kan se ett samarbete under min livstid och vad jag vet har Socialdemokraterna, på en kongress 2003, beslut på att de är positivt inställda till Euron, säger Anna Kinberg Batra, till Nyheter24.

När Miljöpartiets nu avgående ekonomisk-politiska talesperson Mikaela Valtersson tycker att Tommy Waidelichs inte bör göra så kraftfulla uttalanden om han inte anser sig vara en expert.

– Man kanske ska vara lite försiktig då om han inte är expert. När jag hörde det tänkte jag mest att jag hoppades att han lever länge då jag känner starkt att Euron inte är en bra idé, säger Mikael Valtersson, till Nyheter24.