- Foto: Nyheter24

HAX ny bloggare på Nyheter24

Bloggaren och libertarianen Henrik HAX Alexandersson blir en del av Nyheter24.


HAX första inlägg

"Så vad skall vi göra? Jag skulle önska att det fanns en debatt som ifrågasatte själva medlemskapet i EU. Men det gör det inte. Det går åt motsatt håll istället, till exempel genom att riksdagen har skrivit in i grundlagen att Sverige är med i EU." skriver Henrik Alexandersson i sitt första inlägg.

Nu tar Henrik Alexandersson, mer känd som HAX, plats bredvid bland andra Piratpartiets partiledare Anna Troberg, Expos utbildningschef Alex Bengtsson och moderate bloggaren Martin Edgélius som politisk bloggare hos Nyheter24. Här hittar du bloggen.

Hur känns det att börja blogga på Nyheter24?

- Det är alltid kul med nya aktörer på den svenska nyhetsscenen. Nyheter24 är en sådan. Om jag kan bidra med att uppmärksamma saker som andra media missar eller struntar i, då kan vi uträtta något viktigt tillsammans.

Vem är Henrik Alexandersson?

- Jag är kanske mest känd som frihetlig bloggare och aktivist mot Storebrorsstaten. Jag är även ordförande för det libertarianska nätverket Frihetsfronten. Och jag arbetar på piratpartiets kontor i Europaparlamentet.

Vad kommer vi kunna läsa om i bloggen?

- Det kommer att bli mycket EU-frågor. Jag skall försöka visa att de faktiskt är spännande och viktiga. Här hoppas jag kunna fylla ett hål i svenska medias EU-rapportering, som ju är närmast obefintlig. Jag kommer även att skriva en del om till exempel informationssamhället, den digitala ekonomin, integritet, rättssäkerhet, demokrati och svensk politik. Det kan även bli en och annan bloggpost om idépolitik.

Vilken är den viktigaste frågan just nu i EU-parlamentet?

- Viktigast är att försöka komma till rätta med det demokratiska underskottet och med särintressenas makt över politiken. Sedan måste överstatligheten bromsas upp, så att beslut istället fattas så nära medborgarna som möjligt.

Du har kämpat stenhårt i integritetsfrågorna och ofta läser vi om bakslag på området - men vilka politiska framgångar kan vi ändå vara nöjda med på området?

- Nu skall EU:s datalagringsdirektiv omarbetas. Där är kritiken redan så omfattande att man kan räkna med att det kommer att bli grundliga förändringar. Därför var det bra och viktigt att riksdagen sköt upp frågan i ett år. Ett annat exempel är att EU beslutat att de medlemsstater som får för sig att stänga av folk från internet inte får göra det utan en rättssäker prövning. Jag var också med och stoppade en rapport i Europaparlamentet om registrering av bloggare, vintern 2008/9. Men det finns så oändligt mycket mer att göra. Jag har inga fritidsproblem, om man säger så.

Varför ska man läsa just dig?

- Jag skall försöka skriva enkelt och begripligt om stora och svåra frågor. Jag vill att folk skall bli engagerade och upprörda över sådant som är galet. Förhoppningsvis kommer det även att bli en del mörk humor.

Hur ofta kommer du blogga?

- Gissningsvis tre, fyra gånger i veckan. Jag skall försöka skriva något längre och tyngre minst en gång i veckan. Men jag är inte rädd för att även skriva korta bloggposter. De blir som regel mer lästa och citerade.

Läs Henrik Alexanderssons blogg här.

/
EU
/
HAX
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

Kina slopar strafftullar på australiska viner, enligt Kinas handelsdepartement. Beslutet är en följd av att de två länderna börjat närma sig varandra i det utdragna handelsbråk som präglat relationen i flera år.