Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Stopp för avknoppningar av skolor

- 02/03/2009, 06:11 -

Hittills i år har alla ansökningar avskrivits eller avslagits, skriver SvD.

Skolinspektionen kommer i framtiden att stoppa lärargrupper eller friskolebolag som vill ta över en kommunal skola genom avknoppning. I fjol avskrevs eller avslogs alla 15 ansökningar som gjordes, skriver Svenska Dagbladet.

Mats Gerdau (M), ledamot i riksdagens utbildningsutskott, är kritisk mot Skolinspektionens agerande.

– Jag tycker de gör fel, säger han till tidningen.

Gerdau anser att totalstoppet riskerar att motverka en positiv skolutveckling eftersom locket läggs på för dem som har nya idéer till förbättringar.

Frank Nordenberg, jurist på Skolinspektionen, anser att svagheten är att det inte är bevisat att aktörerna som ville ta över skolorna under 2008 har ansökt i ett öppet anbudsförfarande.

– Man har inte heller visat att kommunen har fått ett marknadsmässigt pris, säger han till SvD.

Just priset väckte kritik när Tibble gymnasium i Täby såldes till en personalgrupp för 9,2 miljoner 2007. Och i april 2008 hävdade Statskontoret att kommunen måste se till att få högsta möjliga pris vid försäljning av kommunal egendom. Därför är det inte tillåtet att rikta ett erbjudande till en grupp anställda att ta över exempelvis en skola, ansåg Statskontoret enligt SvD.

Skolinspektionen kan komma att ändra sin nej-linje om någon som överklagat får rätt i kammarrätten eller Regeringsrätten.

Skrivet av: