Stockholm

Nedläggningen en bluff

Ryktena om censur visade sig vara en tidningsanka.


Läs mer

SVT censurerar Halal-tv. Ja, tidningsankan spreds i dag genom flera stora svenska medier. Däribland Dagens Nyheter, Resumé och Nyheter24. Nu visar det sig att det är en blogg som ligger bakom Halal-bluffen.

"Cherin Awad, Dalia och Khadiga hade intervjuat Kvinnoforum och framställt detta positivt. När bloggen frågar varför detta avsnitt togs bort berättade Umeåredaktionen att TV4:s Kalla Fakta för en dryg månad sedan avslöjat Bam Björling och Kvinnoforum i en härva. Då insåg Umeåredaktionen att det inte gick att ha ett program där Halal-tv:s tre muslimska programledarna hyllar Kvinnoforum och Bam Björling.”, går att läsa i bloggen.

Något som alltså inte stämmer enligt den ansvarige utgivaren för Halal-tv, Joakim Sandberg.

– Halal-tv är ju förinspelat sedan en lång tid och när vi arbetade med det sista avsnittet kom ju den här debatten om programmet. Det fanns en miljon frågor och jag kände herregud, debatten är ju större än programmet. Så det sista programmet gjordes aldrig klart utan vi valde att göra ett diskussionsprogram om debatten kring Halal-tv istället, säger Joakim Sandberg till Nyheter24.

Så programmet har inte stoppats på grund av kritik eller liknande?

– Jag anser inte att något program har stoppats. Det är helt enkelt en omprioritering. Det görs varje dag på redaktioner över hela Sverige.

Att det åttonde och sista avsnittet av Halal-tv inte kommer att sändas är heller inte klart.

– Vem vet, det kanske tas upp och sänds senare, säger Joakim Sandberg till Nyheter24.

Om Halal-tv är aktuell för en andra säsong är fortfarande inte klart. Först ska programmet utvärderas av SVT. Men på måndag klockan 20.00 sänds debattprogrammet i ledning av Erik Fichtelius och Eva Beckman. De tre programledarna för Halal-tv, Cherin Awad, Dalia Kassem och Khadiga Elkhabiry, kommer alla att delta i debatten.

Lyssna på en kontroversiell ljudupptagning med Carl Hamilton från Halal-tv nedan.

Skrivet av:

Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.