Alla nystartade friskolor granskas

Friskolornas elever ska inte längre utsättas för dåliga skolmiljöer i flera år.


Det ska inte gå flera år innan eventuella brister på en friskola upptäcks. Därför ska landets alla nystartade friskolor - 122 stycken i hela landet - granskas av Skolinspektionen i vår.

– Problemet är att det hittills kunnat ta två eller till och med tre år innan en inspektion skett. Skolorna kan ju ha dåliga förutsättningar och arbeta på ett felaktigt sätt under flera års tid utan att någon har pekat på det, säger Skolinspektionens generaldirektör Ann-Marie Begler.

– Syftet är att omedelbart kunna rätta till eventuella missförhållanden och felaktigheter, uppger Begler.

Bland annat ska inspektörerna kontrollera om lärare och rektorer har rätt kompetens, ordningen på skolan och om skolan har lyckats rekrytera tillräckligt många elever. Dessutom kontrolleras att skolan har tillstånd för de utbildningar som startats.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Trots gängvåldet – inget rår på knarkpriserna

Klart uppåt på Asienbörser

Det var klart uppåt för ledande index på Asienbörserna i onsdagens handel, till en del förklarad av optimism om de stora techbolagens utveckling.

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

2 timmar sedan
En man i 45-årsåldern döms till sju års fängelse efter att polisen hittat en stor mängd narkotika och vapen i hans lägenhet i Norrköping i höstas, rapporterar P4 Östergötland.

Biden lovar Ukraina vapen i veckan

2 timmar sedan
USA:s president Joe Biden lovar mer vapen till Ukraina redan denna vecka. Beskedet kommer sedan senaten i USA:s kongress som väntat sagt ja till ett stödpaket till Ukraina på nära 61 miljarder dollar, något som Kiev väntat på sedan i höstas.

Rysk robotattack mot Charkiv

2 timmar sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

idag 02:00
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.