Måndag 18 Okt
Stockholm

Unga förbjuds vid mordrättegång

"Det här är inget lämpligt mål för underåriga", säger rättens ordförande.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Strax före klockan åtta började allmänheten och pressen att köa utanför tingsrätten för att försäkra sig om att komma in i värmen och få en plats i rättssalen.

Ett 80-tal åhörarplatser har gjorts i ordning i tingssal 1 i Gällivare tingsrätt där rättegången ska hållas. Allmänheten har tilldelats 23 platser. Resterande 57 platser disponeras av representanter från medierna.

Det finns ingen konkret hotbild mot den mordåtalade 51-åringen, men åhörarna säkerhetskontrolleras ändå med metalldetektor.

Åhörare som är under 18 år stoppades redan utanför tingsrättens entré och släpps inte in i rättssalen efter ett beslut av rättens ordförande, lagman Jan Erik Oja. Det är mycket ovanligt.

Som skäl för att utestänga alla under 18 är åberopar tingsrätten en paragraf i lagen som säger att unga kan förbjudas närvara på grund av målets karaktär.

– Det här är inget lämpligt mål för underåriga, säger Jan Erik Oja till TT.

Bland dem som tänker följa rättegången på plats är en granne till den åtalade 51-åringen.

– Det som hänt är omtumlande och det hade vi inte väntat oss. Jag har bott granne med honom i 15 år och jag förstår inte hur han har kunnat utföra det han gjort. Jag vill försöka förstå, säger han till TT.

En annan åhörare är Gällivarebon Per.

– Jag vill följa fallet på plats för att det är intressant. Händelsen chockade oss. Ingen trodde att det kunde hända oss. Händelsen har berört alla i Gällivare, säger han.

Frågan alla vill ha svar på är hur en Carolin Stenvall dog den där fredagen i september förra året. På väg till en anställningsintervju i Kiruna hade hon stannat till på en rastplats söder om Gällivare.

Vad som sedan hände är oklart. Den åtalade 51-åringen hävdar att han under en dispyt med Carolin knuffade omkull henne så att hon slog i huvudet och dog. I panik ska han sedan ha lyft in henne i bagageutrymmet på sin bil och kört omkring i några timmar innan han stannat vid en annan rastplats. Där säger han att han lyft ut den redan döda Carolin Stenvall ur bilen och skjutit henne med två skott från sin älgstudsare.

Åklagarens version är att Stenvall levde när 51-åringen sköt ett skott i ryggen och ett annat i huvudet på henne. Enligt den rättsmedicinska undersökningen hade Carolin också utsatts för kraftigt trubbigt våld mot huvudet. Om detta kom från fallet efter att hon blivit knuffad eller om hon blivit slagen med en hammare får rättegången utvisa.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela