Lördag 27 Nov
Stockholm

Åklagare: Hon sköts två gånger

"Motivet till mordet är fortfarande oklart."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den 51-årige man som misstänks ha mördat Carolin Stenvall utanför Gällivare i höstas åtalas nu misstänkt för mord. Av stämningsansökan som lämnades in till Gällivare tingsrätt strax före klockan elva framgår att åklagarna valt att inte åtala honom för några andra brott.

Vid en presskonferens i Gällivare konstaterar kammaråklagare Ulrika Schönbeck, förundersökningsledare, att 51-åringen uppsåtligen berövat Carolin livet genom att med ett jaktgevär skjuta henne dels i ryggen dels i huvudet.

Han erkänt att han har skjutit Carolin. Han minns åtminstone en gång och att det varit riktat mot hennes huvud. Enligt åtalet har 51-åringen också upprepade gånger tillfogat Carolin skador efter mycket kraftigt våld mot huvudet.

Var fortfarande vid liv

51-åringen ska enligt åtalet ha fört bort Carolin när hon fortfarande var vid livet. Han ska senare ha flyttat hennes kropp och bränt den på den nya platsen. Under presskonferensen berättar Schönbeck att man vid rastplats 58 hittat en kula av kaliber 30 som överensstämmer med det vapen som den åtalade har.

– Motivet till mordet är fortfarande oklart, säger Schönbeck.

Det är till stora delar höljt i dunkel varför det här har hänt, och i synnerhet då det inledande skedet.

Den bevisning som åberopas är bland annat Carolins blod och hår som har hittats i mannens bil. Man har även funnit spår av henne vid mannens sommarstuga samt vid rastplatsen och på kulan som hittades.

Inte bekanta sedan tidigare

Det har i förundersökningen inte framkommit någonting som tyder på att de två känner varandra sedan tidigare.

Det finns enligt åklagarna inga misstankar om att 51-åringen haft en medhjälpare till brottet.

Den tilltalade är mycket bestämd på den punkten, att ingen annan är inblandad.

Sedan tidigare står det klart att 51-åringen förnekar mord, men erkänner att han vållat hennes död. Han hävdar att hon avled genom en olycklig knuff på rastplatsen Stenbron en mil söder om Gällivare fredagen den 12 september 2008, efter en dispyt om hans bilkörning. När han insåg vad som hänt greps han av panik, lastade in Carolin i bakluckan på sin bil och körde runt med henne i flera timmar utan att veta vad han skulle göra, har 51-åringen uppgett.

Sköt på kroppen

Vid ett tillfälle stannade han vid 58:ans rastplats nära E 10, fem mil söder om Gällivare. Där lyfte han ut Carolins kropp och sköt ett gevärsskott genom dess rygg. Han hävdar att han var övertygad om att hon då var död, men har inte kunnat ge något förklaring till varför han sköt mot hennes kvarlevor. Det rådde kaos i huvudet, har mannen sagt. Han lyfte sedan in kroppen i sin bil igen, och fortsatte köra omkring. Han placerade kroppen på en skogsväg, försökte bränna den, och täckte den med löv. Flera veckor senare flyttade han kroppen till en annan skogsväg.

Någon förklaring till varför han flyttade kroppen har han inte kunnat ge.

51-åringen har under sin häktningstid genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som visade att han inte är psykiskt sjuk. Han kan därmed dömas till fängelse.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela