Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Motivet till mordet okänt

Nyheter | 02/03/2009 12:59

I morse inleddes rättegången i Gällivare om mordet på 29-åriga Carolin Stenvall.

Exakt klockan 09.30 inleddes mordrättegången i Gällivare mot en 51-årig man som misstänks ha mördat en 29-åriga Carolin Stenvall i september förra året.

Den åtalade 51-åringen bestred genom sin försvarare misstankarna om mord men medger vållande till annans död och brott mot griftefriden. Han medgav också endast delar av de skadeståndskrav på över 410 000 kronor som offrets anhöriga ställt.

Enligt åklagaren skulle den Carolin den 12 september förra året besöka Kiruna för en anställningsintervju.

Hennes avsikt var att under resan från bostaden i Piteå till Kiruna övernatta hos några vänner i Gällivare. Hon kom aldrig till sina vänner.

Hennes bil hittades övergiven och låst på Stenbrons rastplats en mil söder om Gällivare. Upptäckten blev startskottet för en av de största polisutredningarna någonsin i Norrbotten.

I närheten av rastplatsen återfanns en bilmatta som senare visade sig tillhöra 51-åringen. Efter ett intensivt spaningsarbete greps mannen en tid senare misstänkt för att ha mördat Carolin Stenvall.

Han erkände att han på rastplatsen kommit i dispyt med Carolin sedan hon kritiserat hans bilkörning.

Åklagaren fortsatte sin sakframställning med att berätta hur 51-åringen sedan kört i väg med kroppen till en skogsväg fem mil söder om Gällivare. Där ska han, enligt egna uppgifter som åklagaren hänvisade till, ha skjutit kvinnan med två skott.

Efter dådet flyttade han på nytt kroppen till en stenåldersboplats där han försökte bränna upp kvarlevorna.

Ytterligare en tid senare flyttade han på nytt kroppen till en skogsbilväg intill E 10, cirka nio mil söder om Gällivare.

Kammaråklagarna Ulrika Schönbeck och Anette Ölmbro talade växelvis och redovisade flera fakta som visar att 51-åringen försökt dölja spåren av dåden.

Han byggde bland annat om underredet till sin bil, gjorde av med sin jacka och sina skor och tog bort två sommardäck från sin bils fälgar, sade åklagare Anette Ölmbro.

Hon hävdade också att mannen efter dådet placerat en handske vid Stenbrons rastplats för att vilseleda polisen. Handsken tillhörde en annan person.

Åklagarna sammanfattade sin sakframställning med att säga att mannen har berövat Carolin friheten och sedan dödat henne för att slutligen skymfa henne.

Anette Ölmbro sade att händelseförloppet är kartlagt till stora delar, men medgav att det fortfarande inte är känt vad som exakt hände på Stenbrons rastplats.

Advokat Leif Gustafsson förklarade att hans klient har svårt att redogöra för vad som hände vid det första mötet på Stenbrons rastplats.

Han sade också att den åtalade bestrider att Carolin Stenvall levde när skotten avlossades mot henne.

– Om hon levde vid 58:ans rastplats där skotten avlossades skulle det ha funnits väsentligt mera blod där, sade Leif Gustafsson.

Efter åklagarnas sakframställning hördes en kriminaltekniker som första vittne. Han berättade om de tekniska fynd som polisen gjort på de olika platser som 51-åringen och hans offer varit på.

På den så kallade 58:ans rastplats hittades tre blodfläckar. En hundpatrull kallades till platsen, och strax därefter hittades ytterligare ett viktigt spår.

– Vi hittade en blodbesudlad bagagerumsmatta i en bäckravin omkring 150 meter norr om blodfläckarna, sade han.

När teknikerna några dagar senare återvände till 58:ans rastplats för att göra ytterligare undersökningar där fann de en sönderklippt byxa som var indränkt i bensin och en handske.

Teknikerna är säkra på att tyget och handsken inte funnits där vid den första undersökningen, och polisen tror att det är den mordmisstänkte mannen som placerat ut dem för att förvilla.

På samma plats misstänks också mannen ha lagt ut sand för att dölja vad som hänt. I sanden hittade polisen efter noggranna undersökningar fragment av ben och en av gevärskulorna som dödade Stenvall.

Med vittnesmålet vill åklagarna visa hur 51-åringen på olika sätt försökt sopa undan spåren efter sig och vilseleda polisen.

Teknikerns slutsats av de fynd och undersökningar som gjorts på 58:ans rastplats är att Carolin först blev skjuten i bröstkorgen.

– Hon tog sig därefter upp, kröp troligen på knä och föll sedan omkull. Där blev hon liggande på sidan och skjuten en andra gång i huvudet, sade han.

Skrivet av: