Torsdag 9 Dec
Stockholm

Dramatisk första rättegångsdag

"Jag har ingen förklaring", sade mannen som åtalats för mordet på Carolin.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Upptakten av rättegången på måndagen mot 51-åringen som misstänks för mordet utanför Gällivare i höstas blev dramatisk, och plågsam för de anhöriga till 29-åriga Carolin Stenvall som skjutits med två skott.

En rekonstruktion av skjutningen, såsom polisen tror den gick till, genomfördes inför åhörarna.

Carolins mamma och pappa tittade ned, medan polisens kriminaltekniker David Lindblom med ett rött plastgevär låtsassköt en figurant, en kvinna anställd av polisen.

Efter ett låtsasskott i ryggen sjönk figuranten ner på golvet i rättssalen, reste sig på knä, flyttade sig en halv meter framåt, och sjönk ihop igen. Då ställde sig David Lindblom framför henne, riktade geväret mot hennes huvud, och låtsades skjuta.

Polisens tekniker tror att kvinnan stod upp eller stod på knä när det första skottet träffade henne.

Under hela rekonstruktionen satt den mordåtalade 51-åringen och tittade rakt framåt bredvid sin advokat Leif Gustafsson. Han vägrade med sin blick möta offrets anhöriga.

Förutom mamman och pappan fanns Carolins syster och fästman i rättssalen, med plats för ett 80-tal åhörare.

Sent på eftermiddagen fick 51-åringen ge sin version av vad som hänt när Carolin dödades i september i fjol.

– Det är bra att jag får prata ut om det här, både för de anhöriga och för mig själv så att det blir slut på alla spekulationer som pågått i fem månader, sade han.

– Det är lika svårt för mig att förstå vad som hänt som för alla andra. Jag har ingen förklaring. Jag kan lida av stressymptom, det står om det i papperen från Umeå, sade 51-åringen, och syftade på den rättspsykiatriska undersökning han genomgått där.

Han upprepade i tingsrätten den berättelse han hållit fast vid ända sedan han anhölls den 16 oktober 2008: att han råkat döda Carolin Stenvall genom en olycklig knuff efter en dispyt om hans bilkörning på rastplatsen Stenbron en mil söder om Gällivare den 12 september.

När han avlossade två skott mot kvinnan på rastplatsen 58:an senare på kvällen var han övertygad om att hon redan var död, säger han.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela