Måndag 19 Apr
Stockholm

Fuglesang försenas igen

Det ser mörkt ut för Christer Fuglesang.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Christer Fuglesangs andra rymdflygning nästa sommar försenas. Orsaken är att ett underhållsuppdrag till rymdteleskopet Hubble har fått skjutas fram i tiden. Hubble har sedan 1990 gett vetenskapen djupare kunskap om universums ålder och ursprung. Den 14 oktober skulle rymdfärjan Atlantis ha lyft för att ge teleskopet den sista servicen på plats.

Men i helgen gick en dataöverföringslåda sönder på Hubble. För amerikanska rymdflygstyrelsen Nasa återstod inget annat än att ställa in Atlantis uppdrag.

I sitt senaste nyhetsbrev skriver Christer Fuglesang att hans andra flygning - planerad att starta den 30 juli med Atlantis - blir försenad. Ny starttid blir tidigast i september, enligt de första uppskattningarna.

"Det är med andra ord mycket möjligt att vår flygning STS-128 inte bara blir uppskjuten, men också att det blir med någon annan rymdfärja än Atlantis. Och det tycker jag vore kul, för då blir det tämligen säkert tre-fyra dagar till i rymden och troligen fler rymdpromenader också", berättar den svenske astronauten från stationeringsorten Houston.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela