Fuglesang försenas igen

Det ser mörkt ut för Christer Fuglesang.


Christer Fuglesangs andra rymdflygning nästa sommar försenas. Orsaken är att ett underhållsuppdrag till rymdteleskopet Hubble har fått skjutas fram i tiden. Hubble har sedan 1990 gett vetenskapen djupare kunskap om universums ålder och ursprung. Den 14 oktober skulle rymdfärjan Atlantis ha lyft för att ge teleskopet den sista servicen på plats.

Men i helgen gick en dataöverföringslåda sönder på Hubble. För amerikanska rymdflygstyrelsen Nasa återstod inget annat än att ställa in Atlantis uppdrag.

I sitt senaste nyhetsbrev skriver Christer Fuglesang att hans andra flygning - planerad att starta den 30 juli med Atlantis - blir försenad. Ny starttid blir tidigast i september, enligt de första uppskattningarna.

"Det är med andra ord mycket möjligt att vår flygning STS-128 inte bara blir uppskjuten, men också att det blir med någon annan rymdfärja än Atlantis. Och det tycker jag vore kul, för då blir det tämligen säkert tre-fyra dagar till i rymden och troligen fler rymdpromenader också", berättar den svenske astronauten från stationeringsorten Houston.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

3 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.