Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

JK går emot FRA-domstol

- 02/03/2009, 18:22 -

Justitiekanslern tycker att domstolen motverkar sitt syfte.

I ett remissyttrande till regeringskansliet påpekar Sveriges justitiekansler, Göran Lambertz, att FRA-domstolen (domstolen för signalspaningen) som kom till som ett tillägg till den omdiskuterade FRA-lagen inte stärker integritetsskyddet. Tvärtom.

"Den domstol som enligt förslaget ska inrättas (Försvarsunderrättelsedomstolen) ska endast ha en ordinarie domare, enda part inför domstolen ska vara signalspaningsmyndigheten (Försvarets radioanstalt) och domstolens beslut ska inte gå att överklaga. Enligt min mening kan det ifrågasättas om det är lämpligt att inrätta en sådan domstol", skriver justitiekanslern.

Lambertz framhäver därför att ett offentligt ombud bör tilläggas till domstolen. Med ett sådant ombud kan den enskildas integritetsintressen på ett bättre sätt tillgodoses, menar han. Detta är även något som Mark Klamberg, doktorand i folkrätt vid Stockholms universitet, håller med om.

–Det är bra att det finns ett offentligt ombud när beslutet berör en viss person, vilket det inte gör i alla fallen, berättar Klamberg för Nyheter24.

–I andra fall finns det även en poäng med att prövningen sker inför en allmän domstol, avslutar Mark Klamberg för Nyheter24.

Skrivet av: