Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Friande kravalldom överklagas

- 04/03/2009, 15:20 -

De friande domarna överklagas.

De friande domarna för de två unga män som åtalats efter kravallerna i stadsdelen Rosengård i Malmö överklagas.

Vice chefsåklagare Bo Birgerson tycker att två polisers utpekanden av en 21-åring som anförare för kravallerna har stort bevisvärde, trots att de i samband med kravallerna fått se ett passfoto på mannen och fått höra att han skulle vara anföraren.

Han hänvisar till att det inte är första gången som polisen använt "okonventionell identifikationsbevisning". I vissa fall har den resulterat i fällande domar i både tingsrätt och hovrätt, framhåller Bo Birgerson i sitt överklagande av den friande kravalldomen.

Det har till exempel gällt ungdomsmål där brottsoffer och vittnen själva hittat namnen på gärningsmännen genom att leta i skolkataloger och därefter kontaktat polis.

När det gäller Rosengårdskravallerna framhåller Birgerson att de två poliser som pekat ut 21-åringen sett honom på mycket nära håll innan de hade sett honom på foto. "Påverkanseffekten får anses försumbar", skriver åklagaren.

Han överklagar också den friande domen för en 18-åring som åtalats för att ha kastat stenar mot ett polisfordon i samband med kravallerna.

Skrivet av: