Friande kravalldom överklagas

De friande domarna överklagas.


De friande domarna för de två unga män som åtalats efter kravallerna i stadsdelen Rosengård i Malmö överklagas.

Vice chefsåklagare Bo Birgerson tycker att två polisers utpekanden av en 21-åring som anförare för kravallerna har stort bevisvärde, trots att de i samband med kravallerna fått se ett passfoto på mannen och fått höra att han skulle vara anföraren.

Han hänvisar till att det inte är första gången som polisen använt "okonventionell identifikationsbevisning". I vissa fall har den resulterat i fällande domar i både tingsrätt och hovrätt, framhåller Bo Birgerson i sitt överklagande av den friande kravalldomen.

Det har till exempel gällt ungdomsmål där brottsoffer och vittnen själva hittat namnen på gärningsmännen genom att leta i skolkataloger och därefter kontaktat polis.

När det gäller Rosengårdskravallerna framhåller Birgerson att de två poliser som pekat ut 21-åringen sett honom på mycket nära håll innan de hade sett honom på foto. "Påverkanseffekten får anses försumbar", skriver åklagaren.

Han överklagar också den friande domen för en 18-åring som åtalats för att ha kastat stenar mot ett polisfordon i samband med kravallerna.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ny abortlag kan få stöd i Norge

Insekter invaderar – vissa blir sexgalna zombier

Miljarder insekter kommer snart att krypa upp ur underjorden i ett skräckfilmsliknande "svärmageddon". Vissa får en svampsjukdom som förvandlar dem till sexgalna zombieliknande varelser, enligt experter.

Butiker öppnar efter presidentlöfte i Uganda

Affärer i stora delar av Uganda öppnade på lördagen efter att ha varit stängda i fyra dagar i protest mot nya momslagar.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ängelholm

"En singelolycka med en personbil inträffar på E6 söder om Strövelstorp i riktning mot Ängelholm.", skriver polisen på sin hemsida.

Sex yrken med månadslön på över 40 000 – och liten konkurrens

Är du sugen på nytt jobb? Nyheter24 listar sex yrken där chansen till jobb är mycket stor och månadslönen är över 40 000 kronor.

Polisen rapporterar om trafikkontroll, Luleå

"Resultat efter två trafikkontroller.", skriver polisen på sin hemsida.