Stockholm

Frikänns efter kravaller i Rosengård

Det blev friande domar mot två män som åtalats efter kravallerna i fjol.


Läs mer

Det blev friande domar mot de båda män som åtalats efter de våldsamma kravallerna i Rosengård i Malmö i december förra året.

Männen, 18 och 21 år gamla, var åtalade för bland annat våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman och åklagaren hade yrkat på ett kännbart fängelsestraff, åtminstone för den äldre av dem. Men Malmö tingsrätt anser det inte klarlagt att de båda haft en så ledande roll vid oroligheterna som hävdas i åtalet.

Vid oroligheterna kastades stenar och flaskor, fyrverkeripjäser avlossades och bilar, sopkärl och släpkärror stacks i brand. Bland bevismaterialet i målet fanns polisens filmer och fotografier, bland annat den mycket uppmärksammade filmen inifrån ett polisfordon där poliserna använder grovt rasistiska kommentarer.

Det finns allvarliga brister i proceduren med konfrontationen av den åtalade 21-åringen, påpekar tingsrätten i domen, eftersom de som i rättssalen skulle identifiera mannen redan hade sett fotografier av honom. Bristerna i konfrontationsproceduren är så allvarliga att de reser starka tvivel om tillförlitligheten i utpekandena, skriver rätten.

Att polisen inte har använt den metod för vittneskonfrontationer som Rikspolisstyrelsen har utarbetat är anmärkningsvärt, anser rätten.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.