Torsdag 30 Jun
Stockholm

"Malmömorden går inte att stoppa"

Här är gården på Ramels väg i Malmö där 15-åringen blev träffad av flera skott på nyårsnatten.
1 av 6
Här är gården på Ramels väg i Malmö där 15-åringen blev träffad av flera skott på nyårsnatten. Foto: Johan Nilsson / SCANPIX
Blodfläckar i porten på Ramels väg i Malmö där 15-åringen blev träffad av flera skott på nyårsnatten.
2 av 6
Blodfläckar i porten på Ramels väg i Malmö där 15-åringen blev träffad av flera skott på nyårsnatten. Foto: Johan Nilsson / SCANPIX
På tisdagen sköts en 50-årig man till döds på Kantatgatani Malmö.
3 av 6
På tisdagen sköts en 50-årig man till döds på Kantatgatani Malmö. Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX
Den döde mannen är inte känd av polisen sedan tidigare.
4 av 6
Den döde mannen är inte känd av polisen sedan tidigare. Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX
Dödskjutningen inträffade endast några dagar efter att en 15-årig pojke skjutits till döds i Malmö.
5 av 6
Dödskjutningen inträffade endast några dagar efter att en 15-årig pojke skjutits till döds i Malmö. Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX
15-årige Ardiwan Samir sköts till döds på nyårsnatten.
6 av 6
15-årige Ardiwan Samir sköts till döds på nyårsnatten. Foto: Privat

Göteborgs starke man Göran Johansson har varit med om flera blodiga gängkrig och tror inte att polisen kan stoppa Malmös mordvåg på kort sikt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Mordvågen

Sedan den 24 november har Malmö skakats av sex mord. Den senaste avrättningen ägde rum på Kantatgatan under tisdagen då en man i 50-årsåldern sköts till döds.

Men det som har tagit hårdast på malmöborna är "Nyårsmordet" på 15-åriga Ardiwan Samir.

Vid halv ett-tiden på nyårsnatten larmades polisen till Rosengård med anledning av en skottlossning. Väl på plats fann de 15-åringen svårt skadad, skjuten med ett skott i huvudet och flera i bröstet.

Pojken, som låg utanför en trappuppgång vid Ramels väg 105-107, avled av sina skador på sjukhus klockan 18.30 på nyårsdagen. Enligt polisen hade 15-åringen kopplingar till Rosengård men var inte boende i området.

MALMÖ. Vittnen ska ha sett en ensam gärningsman springa från platsen där en man i 50-årsåldern sköts till döds vid lunchtid under tisdagen. Än så länge har polisen dock inga misstänkta och man fortsätter därför med utökad dörrknackning i området kring Kantatgatan.

– Just nu kartlägger vi offrets bakgrund. Han är inte känd sedan tidigare av polisen på det viset, utan har bara någon dom om förargelseväckande beteende för tio år sedan på sig, säger Lars-Håkan Lindholm, polisens informatör, till Nyheter24.

"Läget är så pass akut att man måste genomföra något nu"

Mordet var det sjätte i Malmö på lite mer än en månad och inträffade bara dagar efter det så kallade "nyårsmordet", där 15-åriga Ardiwan Samir sköts till döds i Rosengård. Den främsta anledningen till det dödliga våldet har ökat i Malmö är enligt polisen den stora mängd illegala vapen som finns i staden.

En lösning för att minska mängden vapen en så kallad vapenamnesti som innebär att man under en tidsbegränsad period har rätt att överlämna illegala vapen i myndigheternas händer utan att bli straffad eller ens registrerad för detta. Något som Miljöpartiet nu förespråkar.

– Läget är så pass akut att man måste genomföra något nu. Tidigare har det visat sig att vara effektivt och man har även fått in vapen från kriminella grupper. Men självklart löser det inte alla problem i Malmö. Det gör inte heller högre straff eller fler poliser utan man måste göra andra saker också, säger Miljöpartiets riksdagsledamot Maria Ferm till Nyheter24.

"Det är ett naivt synsätt"

Maria Ferm som vill genomföra vapenamnestin redan till våren kritiserar också regeringen och framför allt justitieminister Beatrice Ask för att de planerat en sådan amnesti tidigast nästa år 2013. Men från Justitiedepartementets sida menar man att det inte går att göra snabbare än så.

– Det är praktiskt inte möjligt. Det är ett ganska naivt sätt att se på det, säger Anna Erhardt, pressekreterare åt Beatrice Ask som inte kan svara på Nyheter24:s frågor då hon för tillfället är på semester.

Men Maria Ferm håller inte med om att hon har ett naivt synsätt.

– Om den politiska viljan finns så är det möjligt. Jag har faktiskt ingen aning varför det inte finns någon vilja, säger Maria Ferm till Nyheter24.

"Det här går inte stoppa"

En politiker som har stor erfarenhet av att jobba lokalt i en av Sveriges största städer under extrema omständigheter är Göran Johanssson - ofta kallad Sossarnas starke man i Göteborg. Under hans tid som kommunpolitiker var han med om mycket blodiga gängkrig.

– Det här går inte stoppa kortsiktigt. Man känner sig maktlös och så tror jag politikerna i Malmö känner sig också. Folk är oroliga och säger till oss politiker att vi måste göra något men det går inte tror jag. Det här handlar om att empatin har försvunnit i det svenska samhället. Var och än tänker på sig själv, säger Göran Johansson till Nyheter24.

Vad kan man göra åt det här problemet?

– Det är ju väldigt svårt att säga. Jag tror det handlar om att man tillåter de här jävla vapnen. Man borde höja straffskalan på olaga vapeninnehav.

Och att skärpa lagarna är en bra idé enligt Malmöpolisen.

– Vi hade ett fall för ett tag sedan med en tung kriminell person som hade en kalasjnikov. Han dömdes till fyra månaders fängelse. Det är ett automatvapen och det ger ingen bra signal, säger Malmöpolisens Lars-Håkan Lindholm till Nyheter24.

Hur hårt ska straffet vara då?

– Det handlar ofta om att man lägger sig i den nedre delen av skalan. Jag tror maxstraffet är två år om jag inte har fel.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.