"Normala rutiner"

Chefsläkaren kan bli den häktade kvinnans hopp.


Den dråpmisstänkta läkaren på Astrid Lindgrens barnsjukhus följde normala och väl utprövade rutiner i vård av en patient som var på väg att dö. Det säger chefsläkaren Stefan Engqvist vid Karolinska universitetssjukhuset till DN. På fredagen häktades den kvinnliga läkaren på sannolika skäl misstänkt för dråp på en liten flicka.

Enligt Stefan Engqvist, chefsläkare på Karolinska universitetssjukhuset, och ansvarig för kvalitet och patientsäkerhet, är det inte alls konstigt att flickan fick morfin och tiopental.

– Flickan var bortom allt hopp. Då fattade man under ordnade former beslut om att avbryta den livsuppehållande behandlingen. Det beslutet fattades av flera personer tillsammans, I det här fallet handlade det om att avsluta respiratorbehandlingen för flickan. För att lindra hennes besvär sprutade man in lugnande, smärtlindrande och ångestdämpande medel, morfin och tiopental, berättar Stefan Engqvist för DN.

Stefan Engqvists version får också stöd av den häktade läkarens advokat Björn Hurtig. Under fredagens häktningsförhandling ifrågasatte han om det över huvud taget hade begåtts ett brott. Han kommer att överklaga tingsrättens häktningsbeslut.

Den kvinnliga läkaren har tidigare arbetat för FN och tjänstgjort i krigsdrabbade länder.

– Det var ett gräsligt panorama av skador. Vi vårdade offer för gruppvåldtäkter, det var skott- och sprängskadade. Det var en förfärlig situation, blodigt, säger en av kvinnans arbetskollegor till Aftonbladet.

Under sina 25 år som läkare har kvinnan aldrig fått en enda anmärkning.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!