Stockholm

Rättsläkaren larmade om barnläkaren

Den barnläkare som misstänks för att ha dödat ett spädbarn har av Solna tingsrätt häktats på sannolika skäl misstänkt för dråp.


Läs mer

Den barnläkare som misstänks för att ha dödat ett spädbarn har av Solna tingsrätt häktats på sannolika skäl misstänkt för dråp.

Det var rättsläkaren som obducerade barnet som slog larm och anmälde.

Åklagaren Elisabeth Brandt säger sig vara nöjd med att barnläkaren "bara" häktades för dråp. Hon berättar för första gången om bakgrunden till misstankarna mot läkaren.

– Det som jag framför allt vilar på är obduktionsprotokoll från rättsläkare, och jag har även ett utlåtande från Rättsmedicinalverket (RMV), säger Brandt.

Rättsläkaren drog slutsatser

Enligt henne är det rättsläkaren som har dragit slutsatsen om att det rör sig om ett dråp och anmält händelsen.

– Det handlar om en uppsåtlig aktiv handling från läkarens sida, alltså i klartext en injicering, enligt åklagaren.

Hur mycket för hög dosen var vill hon inte gå in på, utan konstaterar bara att den dödlig.

– Jag vill inte spekulera i motivet, men ett tänkbart motiv skulle kunna vara att det är fråga om barmhärtighet, säger Elisabeth Brandt och konstaterar att det är den slutsats hon själv drar.

Hade redan hunnit gå till jobbet

När det gäller kritiken mot det uppseendeväckande gripandet på kvinnans arbetsplats uppger åklagaren att meningen var att kvinnan skulle ha hämtats i sin bostad, men hon hade redan hunnit gå till jobbet.

– Vår avsikt var att det skulle gå smidigt och lugnt tillväga, men det blev inte så, säger Brandt.

Häktningsförhandlingen under fredagsförmiddagen mot barnläkaren tog ovanligt lång tid, något som enligt läkarens advokat Björn Hurtig berodde på att han hade väldigt många och starka invändningar mot anklagelserna. Han är besviken efter häktningen.

– Jag tyckte inte att det fanns någon kollusionsfara, det vill säga risk för att bevis skulle förstöras av min klient, men tydligen kopplar man det till ett förhör med en undersköterska som man har haft fyra dagar på sig att lokalisera, säger Hurtig.

Kommer ni att överklaga häktningen?

– Absolut, jag kommer att lägga bort allt i eftermiddag och sätta mig och skriva på ett överklagande. Jag kommer att begära en extra skyndsam handläggning, hela hennes liv är på väg att förstöras.

Enligt Hurtig är doserna av läkemedlen som ska ha dödat barnet mycket, mycket högre än de godkända.

Vad säger hon om anklagelsen att hon medvetet ska ha överdoserat?

– Hon ställer sig helt frågande till det. Hon vore oerhört klumpig om hon tryckte i ett barn så höga halter där risken för upptäckt är enorm. Hon skulle säkerligen kunnat lägga sig lägre, eller mycket lägre, precis på gränsen, säger Hurtig, och tillägger:

Det tyder väl kanske mer på att det är någon som inte har den vanan att hantera läkemedel som har gjort det, tycker jag.

Åtal ska vara väckt senast den 13 mars klockan 11, alltså om en vecka. Det betyder i praktiken att häktningen av läkaren ska omprövas då.

Under tiden ska bland annat förhör hållas med den undersköterska som jobbade tillsammans med läkaren den aktuella dagen den 20 september förra året när spädbarnet dog.

Gömde sig under en jacka

Begreppet dråp innebär enligt brottsbalken ett "uppsåtligt dödande" men är inte att betrakta som mord eftersom det är "mindre grovt" eller kan ses som mindre grovt på grund av "de omständigheter som föranlett gärningen".

Straffet är fängelse i lägst sex och högst tio år.

Barnläkaren som misstänks ha dödat ett spädbarn som vårdades på Astrid Lindgrens barnsjukhus gömde sig hela tiden under en mörkgrön jacka, som hon drog upp högt över huvudet.

Läkaren greps på sin arbetsplats i måndags morse.

Skrivet av:

Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.