Socialstyrelsen synar spädbarns död

Startar en egen utredning.


Socialstyrelsen startar en egen utredning för att ta reda på vad som egentligen hände vid Astrid Lindgrens barnsjukhus när ett svårt sjukt spädbarn avled där i september förra året.

Fallet har lett fram till att en barnläkare vid sjukhuset häktats misstänkt för att ha injicerat barnet med dödliga doser läkemedel. Misstanken vilar framför allt på obduktionsprotokoll och ett utlåtande från Rättsmedicinalverket, enligt åklagaren Elisabeth Brandt. Hon tror att läkarens motiv varit barmhärtighet mot det döende barnet.

Barnet fick morfin och ett lugnande medel inför att läkarna skulle stänga av respiratorn.

Socialstyrelsen begär nu ut alla handlingar i ärendet från avdelningen på sjukhuset där läkaren arbetar, skriver Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet.

Enligt både Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm och Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm är det förvånande att rättsväsendet och inte Socialstyrelsens experter fått utreda fallet.

– Jag är förvånad över att det här inte gått över Socialstyrelsen, sade Lars-Erik Holm till TT på fredagen.

Eva Nilsson Bågenholm menar att bara Socialstyrelsen har möjlighet att avgöra i fall som dessa.

Lars-Erik Holm anser, liksom chefsläkare Stefan Enqvist vid Karolinska Universitetssjukhuset, att det inte är något konstigt att ge en hög morfindos innan en respirator stängs av.

Stefan Enqvist säger att barnet var bortom räddning och man hade beslutat att avbryta den livsuppehållande behandlingen.

Ibland blir det väldigt höga doser, enligt Enqvist, som har granskat journalerna men inte hittat något märkligt.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!