Sådan var Stieg Larsson som person

"Han skulle dricka fulöl och käka plankstek med oss andra om han fortfarande levde."


Succéförfattaren Stieg Larsson var okänd för den breda allmänheten när han fortfarande levde. Larsson var chefredaktör för Expo, en tidning som specialiserar sig på att granska extremhögern. I en intervju på bloggen Barstol berättar tidigare Expokollegan Richard Slätt om hur Stieg Larsson var som person.

– Han var en kuf som jag och såna brukar ha rätt lätt för att hitta varandra. Han gillade att vi satt i samma läge tror jag. Stieg tyckte överhuvudtaget väldigt mycket om kufar.

Richard Slätt berättar att Stieg Larsson var väldigt prestigelös. Det artade sig bland annat i att han gärna gav unga skribenter förtroende.

– De armbågarna som kan behövas för att jobba på de större tidningarna hade han inget intresse av att fila fram om man uttrycker det milt. Var det prisutdelningar och sånt skickade han alltid någon annan. Var det teve eller radio som skulle göra intervjuer var det alltid någon annan som skickades fram.

Däremot var Stieg Larsson övertygad om att hans Milleniumtrilogi skulle bli en succé, säger Richard Slätt.

– Stieg bara visste det inom sig att det skulle bli de bäst säljande böckerna i Sverige på evigheter.

Stieg Larssons ödmjukhet visade sig även när han samtalade med personer vars ideologi han ägnade sitt liv årt att bekämpa.

– Aldrig någonsin såg han ner på dem. Oavsett dårskap var det en åsikt som skulle processas.

– Jag vet att det fanns respekt bland de äldre och de som var så att säga ideologiskt övertygade nationalsocialister. Där fanns det någon form av respekt som gjorde att han kunde prata med dem trots att de hade helt olika uppfattningar.

Vid sidan om granskandet av extremhögern var Stieg Larssons stora intressen demokratiutveckling, kvinnans rättigheter och science fiction, enligt vännen och kollegan Richard Slätt. Den tidigare trotskisten Larsson ogillade odemokratiska rörelser, oavsett politisk inriktning.

– Han tyckte att det var samma missriktade idéer som genomsyrade både extremvänstern och extremhögern. Att de var närmare varandra än de tror själva sett utifrån metoder men att de aldrig skulle mötas, säger Richard Slätt.

Slätt sammanfattar Stieg Larssons intsällning till sitt jobb så här:

– Det onda bekämpas i längden med kunskap och på inget annat sätt.

På frågan om Stieg Larsson skulle ha släppt sitt engagemang i Expo om han fått uppleva framgången med Milleniumtrilogin säger Richard Slätt till Barstol:

– Han hade suttit kvar i samma rökiga lokal och gjort det som drev honom.

– Visst hade han kunnat betala alla lån i världen och han hade tryggat Expos framtid. Men aldrig att den mannen skulle ändra på sig och sätta sig och äta gåslever och dricka champagne. Jag är fortfarande övertygad om att han skulle dricka fulöl och käka plankstek med oss andra på Fridhemspuben om han fortfarande levde.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man togs på Arlanda med väska full med pengar

Billström om Iran: "Tar fokus från Gaza"

I natt attackerades Iran av israeliska drönare, enligt israeliska och amerikanska medier. Källor beskriver det som ett anfall i liten skala riktat mot atomteknikcentret Isfahan. Uppgifterna är mycket allvarliga och oroande. Det är viktigt att undvika en eskalering, säger utrikesminister Tobias Billström.

Polisen i Finspång rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka med stulen bil.", skriver polisen på sin hemsida.

Kriminellt kapital värt miljoner stoppat

Kontanter och egendom värda över 17,5 miljoner kronor. Så lyder resultatet av polisens jakt på kriminellt kapital vid gränsövergångar i syd förra veckan.

Polisen i Sigtuna rapporterar om bedrägeri

"Tullpersonal på Arlanda anträffar en resenär med en större mängd kontanter i väskan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert om Iran-Israel: Möjligt att det lägger sig

Den förmodat israeliska attacken mot Iran verkar vara återhållsam och mer av en markering från Israel, enligt Mellanösternexperter. Det finns en möjlighet nu att det lägger sig, säger Isabell Schierenbeck om konflikten.