Sverige - en ny "apartheidstat"

I en debattartikel i tidningen Jerusalem Post anklagas nu Sverige för judehat.


Davis cup-matchen i Malmö är färdigspelad men kontroverserna kring matchen och beslutet att spela utan publik rasar vidare.

Nu kommer kraftig israelisk kritik som anklagar Sverige och Malmö för antisemitism. I en debattartikel i tidningen Jerusalem Post går historikern Abraham Cooper och rabbinen Harold Brackman hårt åt Sverige.

De anser att beslutet att låta matchen spelas innanför stängda dörrar har styrts av fördomar som "ekar av nazistisk antisemitism".

"Här finns bevis på att det offentliga livet i Sverige förgiftas av fördomar som har ekon av antisemitismen i Nazi-Europa", skriver Cooper och Brackman i Jerusalem Post.

Författarna anklagar politikerna i Malmös fritidsnämnd för att ha gett efter för påtryckningar från stadens anti-israeliska muslimska minoritet, uppger Sveriges Radios Ekoredaktion.

"Nonsens"

Att avspärringen var till för folkets säkerhet sågas. Cooper och Brackman hävdar att en tennishall fylld med fans och sportfantaster inte alls hade påverkat protesterna.

"Nej, säkerhetskortet åberopades inte för att skydda utan för att stigmatisera israeliska sportsmän som paria. Det här handlar inte om sport, utan om judar", skriver de två debattörerna som dagligen jobbar på Simon Wiesenthal-centret – en organisation som jobbar mot antisemitism i Israel.

Cooper och Brackman hävdar också att en opinionsundersökning från 2006 visade att 30 procent av svenska ungdomar hyser starka antisemitiska attityder.

Slutligen skriver de att Sverige är ett land med lagar mot Förintelseförnekelse. Men skribenterna ifrågasätter lagen och kallar den död, inte minst sedan de enligt andra opinionsundersökningar fått reda på att en tredjedel av de svenska ungdomarna tvivlar på att Förintelsen någonsin existerat.

Malmös kommunalråd, Ilmar Reepalu (s) avfärdar kritiken.

– Det är befängt. Vi har från början gjort klart att det handlar om säkerheten, inte om judar. Och efter det som hände i lördags är det väl tydligt för alla att det skulle kunnat ha uppstå en farlig situation om man tvingats evakuera hallen med 4 000 människor till det som hände där ute, med stenkastning mot polisen, säger han till TT.

Totalt greps nio personer i de häftiga kravallerna utanför Baltiska hallen. En 22-årig man sitter anhållen misstänkt för försök till grov misshandel.

Enligt polisen är flera av de maskerade aktivister som deltog vid upploppet nu identifierade.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!