När Nyheter24 träffar honom säger han att regeringen visst vidtagit åtgärder...
1 av 3
När Nyheter24 träffar honom säger han att regeringen visst vidtagit åtgärder... - Foto: Jessica Gow / SCANPIX
Anders Borg (M) bemöter kritiken om bankuttalandena med att det är "en konstig diskussion".
2 av 3
Anders Borg (M) bemöter kritiken om bankuttalandena med att det är "en konstig diskussion". - Foto: Jessica Gow / SCANPIX
... och passar därefter på att återigen kritisera bankerna.
3 av 3
... och passar därefter på att återigen kritisera bankerna. - Foto: Jessica Gow / SCANPIX

Borg skäller - men vad händer?

Sedan 2008 har finansministern öppet kritiserat bankerna inte mindre än 16 gånger.


Några av Borgs bankattacker

Gång på gång, under snart fyra år har finansministern gått till attack mot bankerna. Här är några exempel:

Borg ogillar skarpt bankernas nya jättebonusar i november 2009 - som följs upp av en debattartikel; ”Bankernas beteende ett slag i ansiktet på de arbetslösa”. Han menar att "bankerna måste ta ansvar" och att hårdare regler väntar dem om de inte sköter sig.

Han fortsätter sin kritik och kan inte acceptera att bankerna "snattar pengar av skattebetalarna" för att sedan uppmana Nordeas kunder att byta bank.

STOCKHOLM. Finansministern har i uttalande efter uttalande kritiserat bankerna i varierande hårda ordalag. Trots det händer inget. Varför?

– Jag tycker det är en konstig diskussion. Det är i grund och botten bara bankerna som tjänar på att den här debatten avtar. Det här är en diskussion jag och allmänheten bör delta i därför att det sätter press på bankerna att förändra sina beteenden, säger Anders Borg till Nyheter24.

Finansministern tycker själv att regeringen redan vidtagit en rad åtgärder, bland annat att införa regelverk för att de öppet ska redovisa bonusar och rörliga ersättningar.

– Vi är det första landet som införde ett system med stabiliseringsavgift kopplat till krismyndighet. Vi har med några få andra länder även höjt kapitaltäckningskraven. Vi har gett nya resurser till finansinspektionen för hårdare granskning av bankerna. Det är en lång rad åtgärder vi vidtagit, säger han.

Fortsätter kritisera bankerna

Efter att själv ha konstaterat att regeringen vidtagit åtgärder, börjar Borg återigen kritisera bankerna. Den här gången handlar det om att sänka räntekostnaderna och minska lönsamheten.

– Det som gör bankvinsterna känsliga nu är att samhällsekonomin i grund och botten skulle må väldigt bra om räntekostnaderna gick ner, säger han och fortsätter:

– Nu är vi i ett behov av stimulans. Och då tycker jag det är rimligt att man prioriterar mindre bolån och marginaler före högre lönsamhet.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.