Narkotikahunden Batty visar stolt upp sitt fynd av flera kilo amfetamin i Göteborg.
1 av 2
Narkotikahunden Batty visar stolt upp sitt fynd av flera kilo amfetamin i Göteborg. - Foto: Foto: Polisen.
Narkotikahund på en flygplats. Snart kan den genomsöka skolor i Landskrona
2 av 2
Narkotikahund på en flygplats. Snart kan den genomsöka skolor i Landskrona - Foto: PATRICK SÖRQUIST/Scanpix

Polishundar ska genomsöka skolor efter droger

Landskronapolisen har märkt av en liberalare inställning till droger hos stadens unga. Därför ska man under våren genomsöka stadens skolor med narkotikahundar.


Det är Landskronas gymnasie- och högstadieskolor som kommer att få besök av narkotikahundarna. Utan förvarning kommer polisen att komma till skolorna och låta hundarna nosa efter narkotika. Om en hund hittar olagliga substanser och de går att knytas till en elev kommer förhör hållas och eventuellt åtal att väckas, det skriver Helsinborgs Dagblad.

"Vi vet att droger förekommer på skolorna"

Landskronapolisen har hämtat idén från Jämtland och Norge där metoden redan används. Polisen menar att stadens unga fått en liberalare inställning till droger och vill genom narkotikahundarna motverka detta. Jämfört med de skånska kommunerna har Landskrona näst flest narkotikabrott per invånare. Nu vill polisen få bort narkotikan från skolorna.

– Vi vet att det förekommer i mindre skala på vissa skolor. Det är inte på någon speciell skola utan lite här och där. Vi får kunskap några gånger per år om att det förekommer, säger Ola Olsson på Landskronapolisen till Helsingborgs Dagblad.

Ska genomsöka lärarrummen också

I Norge skickas hundarna runt i klassrummen och nosar på eleverna. Det kommer inte att inträffa i Sverige eftersom det jämställs med kroppsbesiktning och således kräver misstanke om brott. Istället ska hundarna genomsöka toaletter, korridorer och elevernas skåp. Även lärarrummen ska undersökas, en trovärdighetsfråga, enligt polisen.

"Vi ska fånga upp de som använder narkotika i ett tidigt skede"

Landskronapolisen är nyfikna på metoden men erkänner samtidigt att det finns nackdelar med den. Närpolischef Anneli Manelli menar att eleverna kan uppfatta det som att polisen med hundrazziorna är ute efter att sätta dit ungdomar. Polisen berättar att det även finns risk för att eleverna nu kommer att bära narkotikan på sig istället för i skåpet.

– Tanken med detta är att vi ska fånga upp de ungdomar som använder narkotika i ett tidigt skede och erbjuda hjälp och stöd, precis som vi har jobbat i det stora narkotikaärende som vi påbörjade innan jul, säger Manelli till HD.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Huawei dubblerade sin vinst

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

1 timme sedan
Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.