Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Siv Jensen avstår Rosengårdsbesök

- 11/03/2009, 13:20 -

Norska Fremskrittspartiets ledare avstår från partiets besök i Rosengård.

Fremskrittspartiets ledare Siv Jensen avstår från partiets besök i Rosengård i Malmö. Torsdagens besök leds i stället av förste vice partiordföranden Per Sandberg.

Siv Jensen, vars uttalanden om "smygislamisering" i Rosengård är själva orsaken till besöket, prioriterar i stället att överlägga med andra stortingspolitiker under torsdagen.

– Vi hade självklart hoppats att Siv Jensen själv skulle komma. Det tycker jag att hon borde, efter att ha spritt sitt budskap om sharialagar i Rosengård. Vi hade hoppats att hon skulle komma med en ursäkt, säger Malmös socialdemokratiska kommunalråd Ilmar Reepalu till norska Nettavisen.

Reepalu inbjöd Jensen och hennes parti till Malmö och Rosengård, sedan Jensen använt Malmöstadsdelen som varnande exempel för hur det kan gå i norska städer, om man ger efter för islamistiska påtryckningar.

Den fyra personer starka gruppen från Fremskrittspartiet (FRP) ska under besöket få en mångskiftande bild av stadsdelen. FRP-politikerna besöker bland annat en brandstation och Islamic Centers moské. De äter lunch med stadsdelens närpolischef Börje Aronsson, träffar elever och lärare på Rosengårdsskolan och samtalar med representanter för olika föreningar i området.

FRP:s invandringspolitiska talesman, Per Willy Amundsen, säger till norska Dagen Magazinet att han även vill diskutera våldsamheterna under helgens demonstration i Malmö i samband med tennismatchen Sverige-Israel.

– Det är skrämmande att man använder odemokratiska metoder för att föra fram sin åsikt. Lyckligtvis har vi liten erfarenhet av sådant i Norge, säger Amundsen.

Intresset från norska medier är stort för besöket i Malmö. Ett tiotal norska journalister fanns på plats redan på onsdagsförmiddagen.

– Vågar man åka ut till Rosengård? frågade en, berättar områdets informationsansvarige Klas Andersson.

Skrivet av: