Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Pojkar tog banklån i andras namn

Nyheter | 04/10/2008 06:10

Tre pojkar från Uppsala har anhållits misstänkta för att ha ansökt om banklån på internet i andras namn.

Tre unga män, 16, 17 och 18 år gamla, från Uppsala med omnejd har anhållits misstänkta för att ha ansökt om banklån på internet i andras namn. De unga männen ska ha kommit över hundratusentals kronor, skriver Upsala Nya Tidning på nätet.

– Systemet verkar ha brustit i att kolla om ansökaren och kontoinnehavaren är samma person. Det är olyckligt och kanske borde banken se över rutinerna så att det här inte händer igen, säger åklagaren Joachim Gyllencreutz, till tidningen.

De misstänkta ska ha ansökt om lånen på Citibank, fyllt i bekantas personuppgifter och begärt utbetalning till sina egna konton.

Enligt åklagaren upptäcktes bedrägeriet när en av personerna som stod som låntagare fick ett kuvert från banken som gällde ett lån som denne inte ansökt om. Citibank menar dock att det var bankens eget säkerhetssystem som kom bedrägeriet på spåren.

Bedrägeriernas omfattning är ännu inte helt klarlagd. Ynglingarna misstänks för grovt bedrägeri eftersom de har ansökt om ytterligare ett 20-tal lån på miljonbelopp som banken inte beviljat. (TT)

Skrivet av: