Lördag 25 Sep
Stockholm

"Reepalu har 'missförståtts' för många gånger nu"

Enligt Lena Posner Kösöri kan han återfå förtroendet, men då måste han tydligt ta ställning för alla människors lika värde - i ord och handling.
1 av 3
Enligt Lena Posner Kösöri kan han återfå förtroendet, men då måste han tydligt ta ställning för alla människors lika värde - i ord och handling. Foto: MAJA SUSLIN/SCANPIX
Reepalu hävdade att församlingen i Malmö infiltrerats av sverigedemokrater, något som fått många att rasa.
2 av 3
Reepalu hävdade att församlingen i Malmö infiltrerats av sverigedemokrater, något som fått många att rasa. Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix
Stefan Löfven tvingades till ett möte med Judiska centralrådets ordförande Lena Posner Kösöri (till vänster) efter Ilmar Reepalus uttalanden om den judiska församlingen i Malmö.
3 av 3
Stefan Löfven tvingades till ett möte med Judiska centralrådets ordförande Lena Posner Kösöri (till vänster) efter Ilmar Reepalus uttalanden om den judiska församlingen i Malmö. Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Judiska centralrådet nöjda med mötet - kräver nu att Ilmar Reepalu står upp för människors lika värde.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Tidigare uttalanden

Utöver att hävda att SD infiltrerat den judiska församlingen i Malmö har Ilmar Reepalu den senaste tiden varit i blåsväder flera gånger.

Till exempel gjorde han ett utspel om att utvisa fler kriminella invandrare, något som fick många att reagera.

Senare, efter morden i Malmö under början av 2012, frågade han säg "när oskyldiga ska bli skjutna".

STOCKHOLM. På måndagen tog Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven och partisekreteraren Carin Jämtin emot Judiska centralrådet för krismöte. Bakgrunden är Ilmar Reepalus kommentarer om att den judiska församlingen i Malmö skulle vara infiltrerad av sverigedemokrater.

– Som ett första möte var det positivt, Löfven var mycket tydlig med partiets värderingar och att de ska vara tydliga från samtliga företrädare, säger Lena Posner Körösi, ordförande för Judiska centralrådet, till Nyheter24.

Nu lägger hon all press på Reepalu själv att försöka återfå förtroendet. För Löfvens ord räcker inte långt om inte Reepalu levererar.

– Han måste i ord och handling ta ställning för alla människors lika värde och sätta ned foten mot de trakasserier och hot som judar i Malmö får utstå. Reepalu har "missförståtts" lite för många gånger nu, säger Posener Kösöri.

Finns det någon chans att läka förhållandet mellan honom och den judiska församlingen?

– Vi är alltid öppna för dialog. Alla människor har en möjlighet att bli tydligare eller ändra sig.

S-ledaren Stefan Löfven tvingades under krismötet att ta ställning för något som de flesta anser borde vara självklart.

– Vi har gjort väldigt klart att vi står stadigt på vår värdegrund och ideologin om människors lika värde och för religionsfriheten, sa han enligt Aftonbladet.

Att Sveriges största parti tvingas skicka partiledaren för att försäkra Judiska centralorganisationen om att partiet anser att alla människor är lika värda säger allt om hur allvarliga Ilmar Reepalus uttalanden är.

På måndagen är också kommunalrådet tydligare än tidigare på tal om antisemitismen.

– Antisemitismen är den värsta form av rasism som mänskligheten någonsin har upplevt, säger Reepalu till DN på måndagen.

Reepalu ska nu omgående ta kontakt och boka in ett möte med den judiska församlingen i Malmö.

Kommentera
Kopiera länk
Dela